La música americana sempre ha estat una referència clara per a Senior, que va crear el terme valenciana per descriure la seva sonoritat americana cantada en valencià. Per això, el grup encetava la celebració dels seus 10 anys de trajectòria amb la publicació de Valenciana vol. 1 (Malatesta Records, 2017), un disc de versions dels artistes que més els han influenciat, com The War on Drugs, Tom Waits, Johnny Cash o Devendra Banhart, cantat pels músics catalanoparlants que més els agraden, com David Carabén, Lluís Gavaldà, Sanjosex o Pau Vallvé. La gira d’aquest disc es va tancar amb un ple total al Teatre Principal, que feia molts anys que no programava un concert de rock en valencià, on van actuar tots els col·laboradors. El grup, però, té ganes de repetir la festa, i per això ha programat un altre concert de celebració aquest divendres a la Rambleta, amb un format ben diferent en què repassaran la seva trajectòria com a grup i que pretén reunir tots els músics que han col·laborat alguna vegada amb el Cor Brutal.
El concert d’aquest divendres a la Rambleta és una celebració dels 10 anys de la vostra trajectòria com a grup. Com valores aquests anys? Quan enregistràveu L’experiència gratificant (Malatesta, 2009), pensàveu que tindríeu tant de recorregut?
La veritat és que no. Allò ho vam fer pel pur plaer de fer-ho. Tot el que ens ha passat després ha estat una sorpresa...
Com veus que ha canviat l'escena musical valenciana al llarg d'aquests anys?
Penso que la música al País Valencià sempre ha tingut un altíssim nivell creatiu, des que tinc ús de memòria i en soc consumidor conscient. Però considerant-la com una escena, no crec que haja canviat gaire: segueixen apareixent nous creadors, noves propostes, noves cançons... tot molt bo. Però la resta (premsa, suport institucional, públic, infraestructura) segueix sota mínims, com sempre.
Senior i el Cor Brutal. Foto: Xavier Mercadé
Heu avançat alguna de les col·laboracions que formaran part, en aquest concert, del Mega Cor Brutal, com Miguel M. Matallin de The Standby Connection, Jordi Albinyana de Sigarrito i Gilberto Aubán de Gilbertástico. Tots han participat alguna vegada amb el grup. Com han contribuït a fer créixer la sonoritat de Senior i el Cor Brutal?
Crec que l'impacte més gran que han causat sobre nosaltres és en el pla humà i personal. I això s’escampa a altres àmbits, musical inclòs. Sonorament m’agradaria pensar que hem evolucionat, i tots aquests músics que menciones ens han ajudat en el camí.
De moment heu confirmat nou noms dels dotze que havíeu anunciat. Ens pots anticipar alguna col·laboració més? Sent ja quatre músics a l’escenari, com integrareu la seva participació en el concert?
Sí, sols falta anunciar Mònica Merino (amiga nostra, teclista i resident a Madrid) i Pedro Bueno (el guitar hero del Cor Brutal que va enregistrar L’experiència gratificant). I sols han fallat Toni Blanes i Pau Aracil (tenen concert amb Las Víctimas Civiles) i Pep Toni Ferrer (té feina al seu estudi, a Palma). Els integrarem fàcilment en el concert perquè la "moguda" és ben senzilla: cadascú tria una cançó i la toca. És un poc més complicat fer l’ordre del repertori, però com que es tracta d’una celebració, tampoc té gaire importància. Concloent: sabem com començarà però no com acabarà.
Sí, serà un repàs del nostre repertori, principalment dels primers treballs, que era quan el Cor Brutal tenia més rotació i quan més músics van participar en les gires de presentació. Nous temes? Podria ser. Com he dit abans: qui sap com acabarà!
Heu explicat que no se us podrà veure molt en directe aquest any perquè esteu preparant un nou disc de cançons pròpies. Ens pots contar alguna cosa d’aquest projecte? Ja n'heu enregistrat alguna cançó?
Clar que puc. Tindrà dotze cançons, vuit amb lletra i quatre d'instrumentals, narrades en primera persona del present de l'indicatiu i serà un treball de melancolia ballable anomenat Post.
Senior i el Cor Brutal. Foto: Aitor Garrigues