Distincions

La Trinca i Biel Majoral, noves Creus de Sant Jordi

També s’ha concedit el guardó al compositor Lluís Albert

Entre els distingits hi ha la Federació Catalana d’Entitats Corals i la Coral Capella de Santa Maria de Ripoll

| 30/04/2019 a les 19:11h

La Trinca
La Trinca | Alba Danés
S’han donat a conèixer els noms dels guardonats amb la Creu de Sant Jordi 2019, les primeres que ha concedit l’executiu presidit per Quim Torra. Entre les persones i entitats que avui han estat distingides n’hi ha unes quantes que tenen una relació molt directa amb la música. És el cas de La Trinca. El grup de Canet de Mar format per Toni Cruz, Josep Maria Mainat i Miquel Àngel Pascual, que fa unes setmanes ja va rebre el Premi d’Honor Enderrock, ha vist reconeguda la seva trajectòria artística amb aquesta prestigiosa distinció. La Trinca es va formar el 1969 i és una referència ineludible a l’hora de parlar de la música a Catalunya durant els anys setanta i vuitanta. Entre els discos que va enregistrar n’hi ha de tan populars com Festa Major (Edigsa, 1970), Opus 10 (Edigsa, 1971) i Nou de Trinca (Ariola, 1981).

També ha estat guardonat el músic mallorquí Biel Majoral, una de les veus més personals i amb més pes de la cançó tradicional als Països Catalans. Majoral sempre s’ha mostrat molt partidari de la música en directe i poc amic dels enregistraments. La seva primera gravació comercial és al disc Cançons de festa (Ariola, 1976) de Maria del Mar Bonet. En solitari ha signat tres treballs més: Vou veri vou per no dormir (Blau, 1997), Temps, temps, temps (Blau, 2000) i Cançons republicanes (Blau, 2008).

Músic, compositor i musicòleg, Lluís Albert ha rebut la Creu de Sant Jordi “per la seva valuosa contribució a la cultura musical i literària del país, que s'expressa, entre altres, a través de l'estudi, la composició i la divulgació de la sardana i de la música de cobla”. Entre la seva obra hi ha una vuitantena de sardanes. També ha estudiat l’obra literària de Víctor Català (Caterina Albert), germana del seu pare. La Generalitat de Catalunya ha distingit també la Federació Catalana d’Entitats Corals “amb motiu del centenari de la creació de la germanor dels orfeons de Catalunya” i, en el seu 125è aniversari, la Coral Capella de Santa Maria de Ripoll "per la seva llarga trajectòria social i artística".
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Lluís Albert, Biel Majoral, Miquel Àngel Pasqual, Josep Maria Mainat, Toni Cruz, La Trinca

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.