actualitat

Obre els ulls a les 10 recomanacions de l'In-Edit

Et proposem una tria de documentals que es projectaran en el marc del festival In-Edit d'enguany

| 24/10/2019 a les 15:00h

Gay Mercader
Gay Mercader | Xavier Mercadé
El Festival In-Edit Barcelona s'inaugura avui amb la projecció d'Everybody's Everything (Sebastian Jones, Ramez Silyan, 2019), una elegia a Lil Peep, icona de l'emo-trap que va morir amb 21 anys a causa d'una sobredosi i sota la llosa de la fama sobtada, una cinta que fa un retrat de la música d'una generació exhibicionista i hiperconnectada. De propostes n'hi ha per no acabar-se-les, però a Enderrock et recomanem deu documentals amb bona participació tant de catalans com d'internacionals, perquè no tinguis excusa.

1. Kate Nash: Underestimate the girl (Amy Goldstein, 2018) 
A Kate Nash ningú no li prendrà més el pèl. La lluita esgotadora i esperançadora d'una artista per fer el que vol i no el que li vol la indústria. Una història de women power, dins de la indústria de la música, d'una noia que vol viure de la música sense renunciar a la seva integritat. 


També sobre lluita i presència femenina trobem el film The Bass Of Women (Joana Fornós, 2019). Abans d'aquesta projecció es podrà gaudir de l'actuació d'un sound system integrat per algunes de les protagonistes del film: Ital Skol, Women Soldier, Red Wine Inity, Purple Rockets o Mina’s Collective.

2. Ibiza - The Silent Movie (Julien Temple, 2019)
Història d'Eivissa que es pot ballar. Ara bé, diuen que si la veu un historiador, potser li agafa una embòlia. O potser no: Temple explica la història d’Eivissa mentre Fatboy Slim punxa clàssics. Música house amb Pet Shop Boys, Primal Scream i el ‘balearic beat’. 

3. Si me borrara el viento lo que yo canto (David Trueba, 2019)
La història del cantautor Chicho Sánchez Ferlosio i del seu disc clandestí Canciones de la resistencia española (Universal Digital Enterprises, 1963). Una gravació de cançons com "Gallo rojo, gallo negro", "A la huelga" o "Canción de Grimau", que va arribar a Estocolm i es va editar anònimament, obtenint un gran éxit en cercles antifeixistes de tota Escandinàvia i Llatinoamèrica.

4. Vadio - I'm not a Poet (Stefan Lechner, 2018).
David Gonçalves, que viu en una barriada de Lisboa a casa la seva mare, va cada nit als cafés a veure si el deixen cantar. Perquè ell és cantant de fados, diu. "No, tu ets poeta i no cantant", li diu tothom. I així passen les nits i els mesos. I així, per un forat, veiem Lisboa i el fado per dintre. 

5. Keith Haring. 1989 Barcelona (Lulu Martorell, Roger La Puente, César de Melero, 2019)
Crónica del pas per Barcelona el 1989 de la icona del grafit i el pop art novaiorquès Keith Haring i del cèlebre mural Todos juntos podemos parar el SIDA a la plaça dedicada a l'anarcosindicalista Salvador Seguí. El film parla, a ritme de house, d'activisme contra l'epidèmia de la SIDA, d'un barri en procés de canvi i de la fi de la ciutat preolímpica que ja no tornaria a ser la mateixa. Se'n recorda César de Melero, DJ d’Ars Studio, que ho va gravar tot en vídeo. Se'n recorda Lulu Martorell, que ens ho explica amb amor.
 

Frame del documental sobre el pintor Keith Haring


6. Niños somos todos (Sergi Cameron, 2019)
El Niño de Elche fa un viatge iniciàtic a Bolívia. L'apropament a diverses realitats socials i musicals que li permeten reflexionar sobre la pròpia vida, la seva personalitat, l'aprenentatge de la música i la relació entre el seu art i la seva família.
 
7. La desbanda (Claudia Reig, 2019) 
Un exercici de dignitat, un bell cant a la solidaritat, un rotund testimoni de la música com a suport per viure una vida millor. S'hi explica la història d'un grup de rock'n'roll integrat per persones amb Parkinson, concebut com un projecte terapèutic. El documental és una producció de Barret Cooperativa –responsable del documental sobre l’accident de metro de València, L’estratègia del silenci–, en col·laboració amb les associacions Juntos contra el Parkinson i Parkinson Albacete. 

8. Gay Mercader. El gran mercader del rock and roll (Montse Mompó, Pilar Ruiz Cruz, 2019)
Retrat del promotor més rellevant de la història musical del país. A finals del franquisme somnia en obrir Espanya al circuit de rock internacional i ho fa: Patti Smith, Rolling Stones, The Doors, David Bowie, Bob Marley, Lou Reed, The Police… Tots van venir gràcies a la seva gosadia. El seu ritme de vida li va costar cinc parelles. Inclou confessions i comentaris de persones properes a ell com Loquillo, Jaume Roures o Antonio Miró, sobre aquest workaholic del show business.

9. Les resilients (Cristina Madrid, 2019)
Documental amb col·laboració del Grup Enderrock sobre la nova consciència de l'espai de les dones en la música contemporània feta a Catalunya. Artistes com Clara Peya, Roba Estesa, Tribade o The Sey Sisters parlen sobre la seva experiència i el seu compromís polític feminista, així com de la necessitat de generar nous i empoderats referents femenins.
 

Frame del documental Les Resilients, de Clack Produccions


10. Vigília. Fi de gira de 45 cerebros y un corazón (Pol González, 2019) Estrena del curtmetratge que s'exhibirà al CCCB el diumenge 27 d'octubre a les 20 h sobre el final de gira de Maria Arnal i Marcel Bagés, autors que han guanyat fama per cançons com “La gent no s’adona del poder que té” o “Tú que vienes a rondarme”. 

Amb les entrades exhaurides per veure el documental David Bowie Finding Fame, sempre quedarà diumenge 27 a les 12 h la possibilitat de gaudir en família l'In-Edit nens!, que presenta el film protagonitzat pel mateix BowieDentro del laberinto. La pel·lícula és un del indiscutibles títols de culte del cinema fantàstic dels 80, dirigida per Jim Henson, l'any 1986.
Especial: Estrenes
Arxivat a: Enderrock, actualitat, In-Edit, documental

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.