premis enderrock 2020

Crònica d'una nit mestissa

La gala dels Premis Enderrock 2020 corona Oques Grasses, Miki Núñez i Lildami, situant el mestissatge i el rap com a estils més votats

Smoking Souls, Salvatge Cor i Sopa de Cabra han estat algunes de les actuacions destacades de la nit

| 05/03/2020 a les 23:59h

Imatge il·lustrativa
Emotiu inici dels Premis Enderrock 2020 amb un homenatge al recent desaparegut integrant de Sangrtraït, Martín Rodríguez, a través de la interpretació del clàssic tema "El vol de l'home ocell", a càrrec del fill del bateria juntament amb La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya i el tenor Roger Padullés. De contrastos, els següents en pujar a l'escenari han estat també veterans, però del trap català: la PAWN Gang ha estrenat en directe "Tarapia de grup" amb Lildami, un retorn als orígens en què aquestes formacions urbanes es reunien per gestar els inicis del que s'ha convertit en tot un fenomen. 
 

Homenatge a Martín Rodríguez a la gala dels Premis Enderrock 2020 Foto: Pau López


Tot i l'alarmant coronavirus, els presentadors de la gala, Rafel Faixedas i Carles Xuriguera, s'han atrevit a seguir amb el tingladu. Pol Fuentes, Sebastià Portell, Flora Sempere d'El Diluvi i Josep Bordes de Pepet i Marieta han sigut els responsables de començar a entregar els primers guardons de la crítica: Anna Alàs i Jové ha recollit el guardó a millor disc de clàssica per Legacy (Seed Music, 2019) sota la queixa de la invisibilització de la música clàssica a la indústria catalana, i Xavi Torres i Gorka Benitez han rebut el reconeixement de la crítica ex aequo a millor disc de jazz, per Curiosity i Ibia, respectivament. Carla ha lluït el Premi Enderrock a millor disc en llengua no catalana per Kill a Feeling (Great Canyon, 2019) i 2princesesbarbudes han agraït el Premi Xesco Boix, que ha entregat Jep Boix, nebot del músic. 

La segona tanda de lliurament ha estat per a Salvatge Cor pel disc Bruixes (Discmedi, 2019), guanyadors del guardó a millor disc revelació, i per Lildami i la seva clica, autors del millor disc de hip-hop i músiques urbanes, Flors mentre visqui (Halley Records, 2019), que ha sentenciat: "Som el nou pop". Tarta Relena ha agraït el guardó a millor disc de folk per Ora Pro Nobis (Indian Runners, 2019) i Mireia Vives i Borja Penalba han rebut el Premi Enderrock a millor disc de cançó per Cançons de fer camí (Bureo Músiques, 2019). Smoking Souls han presentat el càlid tema "Volves de neu", una cançó de tendresa rock que ha transportat el públic al bell mig dels glaciars d'Islàndia. 
 

Smoking Souls interpretant Foto: Pau López


Del gel al fum, una nova textura metafísica s'ha estès per l'Auditori de Girona amb l'entrega del Premi Enderrock de la crítica a millor disc de pop-rock, l'ha pujat a buscar a l'escenari la parelleta de moda conjuntada amb roba marronosa: El Petit de Cal Eril i Ferran Palau, els artífexs de l'escena indescriptible de pop del moment. Els osonencs Oques Grasses han passejat per l'Auditori la seva clamant popularitat: evidentment, mereixien el guardó a millor artista del 2019. Els quatre més valorats de Catalunya, sense cap mena de dubte, són Manel, que han facturat el millor disc de l'any segons la crítica per Per la bona gent (Ceràmiques Guzmán, 2019). Han acabat la seva intervenció deixant un desig a l'aire: que algú en un futur els truqui per samplejar-los. 

Un dels moments més esperats ha estat el de l'actuació del tema "Fràgil" de Sopa de Cabra, un dels grups que més cops ha estat portada de la revista Enderrock i que acaba d'estrenar el disc La gran onada (Promoarts, 2019). Amb això, la intriga ha començat a desvelar-se: Halldor Mar, Chloe Phillips i Cris Juanico han entregat els primers guardons de la votació popular, els de les cançons: Miki Núñez s'ha emportat el Premi a millor cançó de pop-rock per "Escriurem", Joan Rovira ha recollit el de millor cançó de cançó d'autor i Meritxell i Judit Neddermann, el de millor cançó de folk per "Prec de Nadal". Amb aquestes bones notícies al cos, Blaumut ha omplert de bon rotllo la gala amb "De veritat": la formació és experta en deixar tothom amb un somriure còmplice. 
 

Sopa de Cabra cantant Foto: Pau López


Ha estat aleshores el torn del discurs de Lluís Gendrau, que ha reclamat polítiques públiques "decidides i sostingudes" en l'àmbit musical per tal que aquest arribi al màxim de persones possible: "La força o feblesa de les estructures culturals d’un país diuen tant de la seva societat com les seves carreteres, les seves escoles o els hospitals. Per això la reivindicació de la Nit Enderrock és el 2% del pressupost per la Cultura en no més de tres anys: no volem que es consideri la cultura com la xocolata del lloro, i per això fem pública la voluntat del sector musical per exigir un pressupost digne, equiparat als països més avançats". El director de la revista ha aprofitat també per llegir una carta que va enviar Jordi Cuixart a l'Enderrock, on aquest posava en valor el poder de la cançó. 

Posteriorment, Gendrau ha fet entrega del Premi Enderrock a la Trajectòria a Manel Camp, que ha recalcat que el valor de la música està en les persones i que ha advertit que seguirà al terreny musical donant guerra encara per un temps. Núria Feliu, Premi Enderrock Estrella 2020, ha pujat a l'escenari sota llàgrimes i ha recordat els seus orígens en el món de la música sent una dona: "Això que les dones cantessin era fer de...puces. I de puces, res!". El discurs de la cantant ha fet aixecar el públic, dels primers en aplaudir-la alçats han estat els trapers 31 Fam. Ha amanit amb tendresa aquests emotius guardons l'actuació de les germanes Neddermann, amb "Muntanyer regalades" i "El fugitiu". 
 

Núria Feliu recollint el Premi Enderrock d'Honor Foto: Pau López


Entre bromes del comiat de Txarango, el Cor Jove Nacional de Catalunya ha rebut el Premi a millor disc de clàssica per Cor Jove Nacional de Catalunya (Ficta Around Music, 2019) i el coproductor executiu d'Andrea Motis ha recollit el Premi a millor disc de jazz per l'àlbum que ha facturat la músic, Do otro lado do azul (Verve, 2019). El Pot Petit, per la seva banda, també ha estat premiat amb el guardó a millor disc per a públic familiar per
10 anys (U98 Music, 2019). Els tres grups han rebut les estatuetes a mans de les actrius de Les de l'hoquei Natàlia Barrientos, Laia Fontan i Yasmina Drissi. Ha tancat aquest bloc de lliuraments l'energia frenètica de Balkan Paradise Orchestra amb "Amchoor", que han donat pas al Premi Joan Trayter, que ha recaigut enguany en el productor David Rosell.

Bru Esteve, Paula Alòs i Juliana Canet han introduït el Premi a millor disc de hip-hop i músiques urbanes, que per primera vegada s'estrena en la votació popular i que ha anat a parar a Lildami, que amb això ha afegit un guardó més a la nit. Pel que fa a millor disc de folk, se l'han emportat Criatures per Praxinoscopi (Segell Microscopi, 2019, i el reconeixement a millor disc de cançó d'autor l'han rebut el duet de germans Ginestà, que han tingut un record pels presos polítics. Posteriorment, el guanyador a millor cançó, ha interpretat "Escriurem" a l'escenari de Girona amb la basca Maren.
 

Miki Núñez cantant Foto: Pau López


Després d'una autocrítica a les poques dones que han protagonitzat la portada de l'Enderrock (un 10% del total de revistes publicades), Els Amics de les Arts i Jordi Laball, responsable de comunicació d'Estrella Damm, han fet entrega del Premi Enderrock Estrella a Jordi Sierra i Fabra, l'escriptor i creador del terme 'rock català'. Ho ha agraït a "tota la gent que fa 50 anys feien revistes del no res". Posteriorment, Buhos s'ha emportat el Premi a millor videoclip per "Connectats", i Oques Grasses i Miki Núñez han sumat un nou guardó a la butxaca: els osonencs han estat reconeguts amb el Premi a millor disc de pop-rock i el terrassenc, amb el Premi a millor artista revelació. Han tancat el lliurament Salvatge Cor i Maria Jaume Martorell, guanyadora del Sona9 2019, que han cantat "Flor de fusta" recordant les personalitats de la indústria musical que han traspassat recentment, com els aplaudits Xavi Turull, Martín Rodríguez o Laura Almerich. 

La de Sant Esteve Sesrovires ha guanyat el Premi a millor artista en llengua no catalana, que els presentadors Faixedas i Xuriguera han agraït fent broma amb un "tra-trà". Porto Bello ha pujat enèrgic a l'escenari per endur-se el Premi a millor directe i Oques Grasses s'han coronat amb un últim guardó, el de millor artista de l'any, que coincideix amb el de la mateixa categoria atorgat per la crítica. La nit del mestissatge ha posat punt i final amb la interpretació de "Si tothom calla" de Gertrudis
 

Foto de família dels Premis Enderrock 2020 Foto: Pau López

Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: Enderrock, Premis Enderrock 2020, Girona, Ginestà, Lildami, 2020, Miki Núñez, Premis Enderrock, Oques Grasses, crònica

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.