La gala dels Premis Enderrock 2020 va tenir música però també molta reivindicació. El director de la revista Enderrock, Lluís Gendrau, va reclamar en un discurs polítiques públiques "decidides i sostingudes" en l'àmbit musical per tal que aquest arribi al màxim de persones possible. Gendrau va fer referència també a les paraules de Pi de la Serra, Premi Enderrock a la Trajectòria l’any 2014, per expressar el poder de la cultura: "Cultura és una paraula delicada / Tan perillosa com la dinamita / Generalment en manca més que en sobra / Generalment tothom en necessita".
"La força o feblesa de les estructures culturals d’un país diuen tant de la seva societat com les seves carreteres, les seves escoles o els hospitals. Per això la reivindicació de la Nit Enderrock és el 2% del pressupost per la Cultura en no més de tres anys: no volem que es consideri la cultura com la xocolata del lloro, i per això fem pública la voluntat del sector musical per exigir un pressupost digne, equiparat als països més avançats", va afirmar Gendrau. Tot i agraïr l'esforç del Govern per posar la cultura al centre del debat polític, el director va sentenciar que "la xifra anunicada ens situa encara molt lluny dels índexs d’altres Estats europeus com França, els Països Baixos o els països nòrdics".
El discurs de Gendrau també va posar èmfasi en la necessitat de paritat de gènere als escenaris catalans, i va recalcar que aquest han estat els Premis Enderrock amb més presència de dones en la votació popular: un 40% eren veus femenines i grups mixtos. No va faltar tampoc un clam per la democràcia "davant la falta de llibertat i davant la repressió". El director de la revista va aprofitar per llegir una carta que va enviar Jordi Cuixart a l'Enderrock, on aquest posava en valor el poder de la cançó.
Per acabar, Gendrau ha recordat el camí de peripècies i esforços que ha portat la revista Enderrock a publicar el seu número 300, un especial dedicat a 4 dècades de rock, a partir de més de 300 imatges de concerts fetes per Xavier Mercadé.