Efemèrides

Jordi Barre, el centenari

L’‘Avi de la Cançó’ va néixer avui fa cent anys a Argelers de la Marenda (el Rosselló)

| 07/04/2020 a les 11:00h

Jordi Barre
Jordi Barre | Juan Miguel Morales
Diu una petita llegenda local que totes les famílies de Catalunya Nord tenien, com a mínim, un disc de Jordi Barre. La popularitat d’aquest cantant a Catalunya Nord només és comparable al gran desconeixement de la seva obra que hi ha al sud de les Alberes. Durant molts anys, Barre va ser conegut com a cantant d’una orquestra de ball amb la qual interpretava alguns dels grans èxits de la música francesa. Però l’eclosió de la Nova Cançó el va dur a cantar en català. Així Georges Barre va convertir-se en Jordi Barre i els seguidors de la música en català van poder gaudir de cançons com ara “Canta Perpinyà”, la peça amb lletra del poeta Jordi-Pere Cerdà que el va donar a conèixer l’any 1963.

El seu repertori va incloure cançons que diversos autors van escriure per a ell, musicacions de poetes, nadales, cançons tradicionals i textos propis. La pertinença a Catalunya Nord és un dels temes recurrents de les cançons de Barre, com també ho són diversos episodis de la història de les comarques nord-catalanes. Ningú com ell ha explicat la història dels angelets de la terra o la presència dels Reis de Mallorca a Perpinyà, on fins i tot tenien un gran palau. Incansable en la seva feina, va estar actiu fins a la seva mort.

La vida musical de Barre es va desenvolupar principalment a Catalunya Nord encara que també va actuar, entre altres llocs, a escenaris de Catalunya, París i fins i tot al Japó. El cantant va celebrar els 90 anys amb un concert memorable al Palau de Congressos de Perpinyà en el transcurs del qual l'alcalde de la població Jean-Marc Pujol li va lliurar la medalla d'or de la ciutat. Aquesta distinció se sumava la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, l'Ordre National du Mérite i a l'Ordre National des Palmes Académiques. A més, havia estat nomenat Officier des Arts et des Lettres.

Barre va ser el creador d’expressió catalana més popular de la Catalunya Nord d'entresegles. Després de la seva mort a Pontellà (el Rosselló) el 16 de febrer de 2011 quan tenia 90 anys, el ministre francès de Cultura, Frédéric Mitterrand, va fer un comunicat lamentant la mort del cantant. Un fet sense precedents si parlem d’un creador en català.

Us presentem cinc de les cançons més emblemàtiques del repertori de Jordi Barre:

“Els hi fotrem”


“Torna a venir Vicens”


“Tant com me quedarà”


“Parlem català”


“Canta Perpinyà”

Especial: Efemèrides
Arxivat a: Enderrock, Nova Cançó, efèmerides, Jordi Barre, efèmerida

COMENTARIS

Amb la força de l'amor CATALUNYA

Joan CORTÈS MARIEGES , 23/06/2022 a les 12:54

Cançó extraordinària amb la força de l'amor CATALUNYA triomfarà. 2022

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.