coronavirus

Els ajuts a la cultura ja arriben

L'ICEC ha aprovat una subvenció extraordinària de 8 milions d'euros

Els ajuntaments de Girona i Barcelona destinen 381.000 i 4,5 milions d'euros, respectivament, a ajudar el sector cultural a fer front a la crisi derivada de la COVID-19

| 15/05/2020 a les 19:00h

Imatge il·lustrativa
Xavier Mercadé
El sector cultural ha estat dels més castigats econòmicament per la crisi de la COVID-19: dels primers en parar la seva activitat i es preveu que siguin dels últims en reprendre-la. Tota la cadena que forma la indústria musical i cultural ha emès diverses queixes de les ajudes insuficients que s'estaven destinant a un sector que tant solidari s'ha mostrat durant la crisi, oferint la seva feina sovint de manera gratuïta.

Avui però, un nou paquet d'ajuts, provinents de diferents entitats i consistoris han estat anunciats. Per tal de revitalitzar, permetre la supervivència i donar suport a la cultura, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), aixi com els ajuntaments de Barcelona i Girona han aprovat noves subvencions de 8M d'euros, 381.000 i 4,5M, respectivament.

La subvenció de l'ICEC
L'Institut Català de les Empreses Culturals ha aprovat avui una nova línia de subvenció extraordinària per tal d'ajudar a empreses i professionals del sector cultural afectats per la COVID-19. Amb una dotació de vuit milions d'euros, la subvenció cobreix des de despeses de personal, fins a despeses estructurals (lloguer i/o hipoteca, però també l'adaptació dels espais pel temps post-COVID-19), quotes professionals o d'autònoms i tributs.

L'ajut té un caràcter automàtic i serà compatible amb altres subvencions públiques -exceptuant els ajuts de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Depertament de Cultura que tinguin el mateix objectiu-. La convocatòria de l'ajut es preveu poder fer-la a finals de maig. Aquesta nova subvenció se suma a la línia de finançament de 10 milions d'euros que ja va llançar l'ICEC, conjuntament amb l'Institut Català de Finances (ICF), per ajudar a entitats i empres culturals afectades per la COVID-19.
 

Sala Barts Foto: Xavier Mercadé


11 mesures d'ajut des de l'Ajuntament de Barcelona
L'Ajuntament barceloní llança un nou paquet de mesures amb una inversió de més de mig milió d'euros, que se suma als 1.830.000 del primer pla de xoc aprovat el març. 500 mil d'aquests aniran destinats a finançar nous projectes culturals i a adaptar els espais a l'etapa post-COVID-19.

Entre les iniciatives que es proposen des de l'Ajuntament, s'hi compta una nova Oficina Ciutadana de la Cultura, al Palau de la Virreina, per donar suport i assessorament al teixit cultural de la ciutat. Malgrat que l'entrada en ple funcionament s'allargarà fins setembre de l'any vinent, a partir de juny s'oferirà ja assessorament sobre la convocatòria de subvencions i ajuts, així com informació sobre la implementació de les mesures del pla de xoc.

A més, també es farà una reordenació dels espais culturals barcelonins. Així, la ciutat habilitarà diferentes zones per reactivar la música en viu durant l'estiu. Aquests espais se centraran en els dos auditoris del Fòrum i l'Anella Olímpica. La Sala Barts del Paral·lel es transformarà en una nova Casa de la Música, on s'hi posarà "al centre de la seva activitat el valor de la música com a espai de trobada, impulsant la seva dimensió comunitària, econòmica i cultural". Pel seu costat, el projecte de Músics al Carrer s'ampliarà per tal de poder donar cabuda a altres sectors artístics. Així, de moment s'habilitaran deu punts nous a Ciutat vella com a prova pilot, amb la intenció d'anar-ho incorporant a la resta de districtes.
 

Teatre Grec Foto: Xavier Mercadé


El Grec
El festival de la ciutat oferirà 50 coproduccions locals ja engegades, així com quinze propostes que s'han acollit d'espectacles cancel·lats arran del confinament i quinze propostes de fora de Catalunya i internacionals. I ho oferirà amb un preu únic de 15 € (reduït a cinc per a famílies),  tenint en compte les dificultats econòmiques que pot patir la ciutadania.

El Grec centrarà gran part de la seva programació al Teatre Grec, al Lliure, al Mercat de les flors i al Teatre Nacional de Catalunya i, a més, funcionarà com a laboratori de proves de nous formats en línia. D'aquesta manera, els artistes, pel seu costat, podran provar propostes alternatives que els permetin seguir oferint les seves actuacions i, per altra banda, permetrà que aquell públic que no pugui assistir presencialment per qüestions d'aforament, pugui gaudir-ne a través d'internet.

La cultura gironina
Pel seu costat, l'Ajuntament de Girona destinarà 381.000 euros a ajuts pel sector artístic i cultural, incrementant fins els 200.000 euros l'import destinat als Ajuts Girona Kreas i fins els 100.000 euros les subvencions Amplia Cultura. A més, també oferirà ajudes a altres entitats, residències artístiques i projectes per tal de garantir i lubricar el teixit cultural de la ciutat.
Especial: Coronavirus
Arxivat a: Enderrock, Grec, cultura, Girona, Barcelona, ICEC, actualitat, coronavirus, Teatre Grec, Sala Barts

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.