festivals

Arriba el primer concert multitudinari després del confinament

El 27 de març es farà un concert amb 5.000 persones dempeus sense distància social al Palau Sant Jordi

Aquesta primera actuació per a un gran públic correrà a càrrec de Love of Lesbian

L'acte es podrà dur a terme gràcies a la unió de diferents agents del sector, l'autorització del departament de Cultura i l'assaig previ que es va fer al desembre a la sala Apolo

| 05/03/2021 a les 12:11h

Love of Lesbian en directe
Love of Lesbian en directe | Xavier Mercadé
Després d’un any sense quasi concerts, o amb actuacions que obligaven el públic a estar assegut, amb distàncies i mascaretes, el proper 27 de març el Palau Sant Jordi acollirà un concert per a 5.000 persones dempeus. Directors de diferents festivals com el Primavera Sound, el Sónar, el Cruïlla, el Canet Rock, el Vida i el Porta Ferrada han sumat esforços amb d’altres agents del sector -com l’Acadèmia de la Música, l’Associació de Promotors, Managers i Representants de Catalunya (ARC) o l’Associació de Sales de Concert de Catalunya (ASACC)-, i també les autoritats governamentals implicades -el departament de Cultura, el departament de Salut i l'Ajuntament de Barcelona- per poder dur a terme la iniciativa. L'objectiu és poder fer un pas més a demostrar que es poden fer esdeveniments culturals amb normalitat i de manera segura. "Avui iniciem la remuntada", explica Jordi Herreruela, director del festival Cruïlla.

Així, Love of lesbian estrenaran aquest primer assaig -hereu del que es va dur a terme al desembre a la sala Apolo-, en què 5.000 persones, amb mascareta però dempeus i sense distància social, podran aplegar-se per gaudir de música en directe. Com? Amb una prova d’antígens prèvia, que permetrà accedir al recinte a tots aquells que donin negatiu. L’esdeveniment, que porta per nom Festivals per la Cultura Segura i compta amb l’autorització del departament de Cultura, ha tret ja les entrades a la venda i que podeu comprar ja al seu web.

Festivals en època de pandèmia
L'investigador de la Fundació de la Lluita contra la Sida i de l’Hospital Germans Trias, Josep Maria Llibre, que va liderar també l’assaig clínic a l’Apolo, explica com aquell primer intent a la sala barcelonina va obrir el camí al que es podrà fer a finals d’aquest mateix mes: “Hi van participar 500 persones i no hi va haver casos nous. No hi va haver distanciament social i la gent va poder gaudir de la música cantant i ballant”. Amb tot plegat, Josep Maria Llibre assegura que l’estudi va demostrar que els “espectacles culturals de gran aforament no són espais d'un risc elevat de contagi. En aquest segon cas, serà un concert comercial i serà amb 5.000 persones. Primer, farem un cribratge per detectar aquells que puguin ser transmissors de la infecció. Els tests d'antígens són la tècnica més vàlida. Barats, ràpids i sense necessitats hospitalàries. En segon lloc, les garanties de ventilació i de qualitat de l’aire són molt importants. "L'objectiu és aconseguir que sigui més segur estar dins que fora”.
 

Concert multitudinari al Palau Sant Jordi Foto: Xavier Mercadé

 

Així mateix, Llibre assegura que aquesta mena de cribratges tenen també un component de salut pública, perquè els joves no solen acudir als que es fan habitualment per a tota la població -ja sigui per barris o ciutats, etc.- i, per tant, poden ser transmissors de la malaltia sense saber-ho. Els cribratges culturals, en canvi, opina que poden tenir “un impacte en la salut pública, i fins i tot, la gent que no hi vagi es podrà beneficiar d’aquest cribratge”, ja que ajudarà a tallar cadenes de transmissió. Aquest test d’antígens es farà el mateix matí del concert entre les sales Apolo, Luz de Gas i Razzmatazz. En canvi, però, el doctor Llibre no es farà el segon test posterior al concert com sí va succeïr en la prova pilot del desembre, ja que mentre que llavors es tractava d'un assaig clínic, l'esdeveniment actual és un concert comercial.

El director del Primavera Sound, Albert Guijarro, explica com va ser el procés que els va dur a sumar esforços per poder fer un acte com aquest: “Quan va començar la pandèmia, tots pensàvem que aquell estiu no es podria fer res, i vam pensar a passar els nostres festivals al setembre. Però a poc a poc, aquestes idees van anar caient. I amb la segona onada, ens vam adonar que si no fèiem res, l'estiu del 2021 quedaria en blanc. A partir de llavors, vam començar a idear com haurien de ser els festivals en aquests nous temps”.
 

Love of Lesbian al Palau de la Música Foto: MíriaMusicMedia


"Està clar que ens importa la seguretat, però no podem oblidar el públic, que són aquells qui venen a gaudir de la música”, assegura el director de la promotora The Project, Joan Roselló. Així, la idea és "gaudir de forma segura l'espectacle en les condicions més semblants possibles abans de la pandèmia". En l'àmbit organitzatiu, se sectoritzarà la pista del Palau Sant Jordi en quatre parts que comptaran amb accessos propis, lavabos i serveis de barra per evitar grans fluxos de gent. Per part dels assistents, a part del sentit comú, l'única obligació serà dur la mascareta FFP2, que es repartiran en accedir al recinte. 

En la mateixa línia, la directora de Barcelona Serveis Municipals, Marta Labata, afegeix que s'han establert també altres protocols: "En un primer moment, hi haurà un protocol de comunicació que farem arribar al públic quan comprin l'entrada i que pretén garantir que tothom coneix i compleix en tot moment les mesures de prevenció establertes". A més, hi ha establert un protocol de mobilitat prèvia al concert per a l'accés al Palau Sant Jordi, en què es faran "canals d'accés al carrer per evitar també aglomeracions en l'espai públic".
 

Palau Sant Jordi Foto: Xavier Mercadé


El director del festival Cruïlla, Jordi Herreruela, involucrat també en l'organització de l'acte, ha volgut matisar que el model no és ni molt menys definitiu, sinó que "és un camí": "L'evolució dels testos i l'avenç en la vacunació faran que hàgim de fer altres proves, tot i que, evidentment, treballem amb la idea de recuperar l'activitat a l'estiu".

Aquest matí, al final de la roda de presentació de l'esdeveniment, han comparegut també les tres representants polítiques dels diferents organismes implicats: la consellera de salut Alba Vergés; la consellera de cultura Angels Ponsa, i l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau. Totes tres han destacat la necessitat de treballar conjuntament entre l'administració pública, les diferents entitats privades i les autoritats sanitàries, i la perseverança en treballar per superar aquesta pandèmia.
Especial: Coronavirus
Arxivat a: Enderrock, coronavirus, actualitat, Love of Lesbian, Palau Sant Jordi, festivals

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.