Entrevistes

Paolo Dessì: «He escrit més de cent cançons i, al meu entendre, cap de banal»

El cantant alguerès presenta el doble disc 'Pels camins de la mar': un en català i un altre en italià

Estrenem en primícia tres de les cançons catalanes

​L’Alguer es desperta

| 24/03/2021 a les 17:00h

Paolo Dessì
Paolo Dessì | Juan Miguel Morales
Paolo Dessì és un cantant alguerès de llarga trajectòria. Després d'un prolongat silenci discogràfic –la seva última referència era de 2003– ha tornat amb un disc doble, Pels camins de la mar (autoeditat), que conté set cançons en italià, i deu en català, de les quals avui escoltem en primícia "Per a una suite algueresa" i "Onda migranta", a més de la ja publicada "Jo sé de barques".

Què t’ha impulsat a gravar aquest disc després d’uns anys de silenci?
Fa uns quants anys que callo, però això no vol dir que hagi deixat de compondre cançons noves. La meva activitat en la música algueresa i catalana, va començar fa uns cinquanta anys i encara continua. He escrit més de cent cançons i, al meu entendre, no n’hi ha cap de banal, ni pel que fa a les lletres, ni a la música. El que em va impulsar a gravar el nou disc va ser simplement el desig de fer escoltar les novetats que havia compost en els darrers mesos i anys, ma també un joc important ha tingut la meva participació al festival BarnaSants del 2020.


 
Hi ha diverses cançons en la doble versió alguerès / italià. Per què?
Hi ha diverses versions en català i en italià perquè m’agradava que fins i tot els italians descobrissin, que al nord de l’illa de Sardenya hi ha un país que té un mar blau, net i profund anomenat L’Alguer on encara es parla català. Un altre motiu és que vaig compondre, juntament amb la cantautora francesa Mannick i amb la poetessa sarda Adriana Mannias, algunes cançons que estimo particularment i que m’agradava fer-les escoltar al públic català. Així va néixer la idea de fer el doble disc.

Hi ha alguna de les cançons del disc que sigui especial per a tu?
És com dir quin fill prefereixes... Totes les meves cançons són especials per a mi. Només escric coses que m’agraden i que m’encanten cantar: traient l’Espriu que porto a dins de l’ànima, o Coronzu, Adell, Mannick, Scanu, Ibba i Minoves, Mannias, etc. que tinc al cor. Vaig néixer com a cantautor alguerès escoltant Joan Manuel Serrat, Lluís Llach, Ovidi Montllor i no hi ha en ells res de banal.


Tens més projectes 'in mente'?
Sí, estic gravant noves cançons que probabilment posaré a YouTube el proper mes en el meu canal. Tinc moltes idees...

Contingut relacionat

Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, estrenes, entrevistes, Paolo Dessì, l'Alguer

COMENTARIS

Jo n'estic content

Rafael Subirachs, 03/04/2021 a les 13:59

Paolo Dessì, col·lega de tants cantants catalans que supura sang mediterrània per les seves venes. En ell, en en Paolo, a més, supuren les arrels itàliques de la llarga tradició de les cançons populars, tradicionals, com les napolitanes, i modernes dels grans cantants que concorrien pels enyorats "Festivals de San Remo", un dels millors festivals de 'cançó moderna' de tots els temps, també del lirisme de la gran música romàntica, el 'pathos' dramàtic dels Verdi, Puccini, ... de lluny també el jazz, una feliç reunió d'influències i d'estils. Jo n'estic content d'aquesta correlació de vivències fetes Cançó, i, en el nostre cas, en especial, en el nostre univers concret en expressió i en llengua catalanes..

Merevellós Paolo Dessi

Diego Teruel, 10/09/2023 a les 19:57

Paolo Dessi és un músic i interpret sublim i emocionant, amb unes lletres precioses. A part de la seva cultura catalana, té també aquell talent tan especial que tenen els italians, una molt bona barreja!. Escoltant-lo mai sortim de buit.Costa molt trobar les seves gravacions, apart de youtube; i també costa de veure'l en directe a prop de Barcelona. Grácies

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.