actualitat

Martí Gironell veu arribar Jean Leon al teatre

L'escriptor de 'La força del destí' ens explica els detalls de la recreació de la seva novel·la a obra teatral, dirigida per Carles Xuriguera

L'obra s'estrena el 24 d'abril al teatre Eliseu de Roda de Ter i compta amb la banda sonora en directe del saxofonista Pep Poblet

| 19/04/2021 a les 18:00h

Martí Gironell
Martí Gironell | Arxiu
Parlem amb l'escriptor de la novel·la La força d'un destí (Premi Ramon Llull, 2018) sobre la recreació teatral de l'obra, que ha anat a càrrec del director Carles Xuriguera -habitual presentador de la gala dels Premis Enderrock-, i compta amb la banda sonora de Pep Poblet. L'obra narra la història de Ceferino Carrión, creador del vi Jean Leon, i el seu camí fins a aconseguir el seu ambiciós somni; essent "l'exemple d'algú que es rebel·la contra el destí que li ha tocat viure". La direcció ha comptat amb el suport d'Anna Casals, i la interpretació és a càrrec de l'actor Fel Faixedas.

Martí Gironell va descobrir la història de Ceferino Carrión en un dinar on compartia taula i maridatge amb altres escriptors: "ens van convidar a un vi de Jean Leon i abans de servir-lo ens van fer cinc cèntims de la història de Carrión. Quan van acabar, em vaig mirar els companys i els vaig dir 'escolteu, si ningú vol aquesta història me la quedo jo', i l'endemà em vaig començar a documentar". Del que en va descobrir, Gironell destaca sobretot "la part passional i motivadora del protagonista". Finalment, va publicar la novel·la La força del destí el 2018, la qual va ser guardonada amb el Premi Ramon Llull del mateix any. 

Per a la documentació prèvia a la novel·la, Martí Gironell va arribar a conèixer personalment persones del cercle proper de Ceferino Carrión, com la seva filla o la seva germana: "contactar amb gent que el coneixia personalment des de diferents vessants de la seva vida m'ha anat super a favor per construir el seu personatge, tan característic i interessant".
 

Sobre la versió teatral que se'n fa enguany, i que s'estrenarà aquest proper cap de setmana al teatre Eliseu de Roda, l'autor de la novel·la comenta que "és molt fidel tant a la novel·la, com a la vida de Jean Leon". L'obra ha estat dirigida per l'actor Fel Faixedas, que segons Gironell, "es va llegir la novel·la d'una revolada i em va contactar per dir-me que la volia convertir en un monòleg de 60 minuts". I dit i fet, perquè finalment ambdós projectes s'han entrellaçat per donar pas a aquest nou guió.

Musicalment, l'obra La força del destí es vesteix amb la banda sonora del saxofonista Pep Poblet, qui ja havia acompanyat l'autor a nombroses presentacions de la novel·la. El músic hi presenta "diverses cançons d'aquella època, que t'animen a entrar encara més en aquells anys 50-70, quan encara hi havia tantes coses per fer als Estats Units." En aquest sentit, l'autor afegeix que "la unió de l'actor i el músic conserva molt bé l'essència de la novel·la i la força de voluntat de Carrión que el llibre vol transmetre". Finalment, l'escriptor opina que "l'obra agradarà molt als espectadors i que, qui no hagi llegit la novel·la, en sortirà amb ganes de fer-ho". 
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, pep poblet, entrevistes, ceferino carrión, carles xuriguera, Martí Gironell, teatre, escriptor, jean leon, roda de ter, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.