cançó per cançó

'Enlaire' de Les Montses, cançó per cançó

Repassem, un per un, els temes que configuren el nou llarga durada del quintet de Sant Vicenç dels Horts

| 02/07/2021 a les 13:15h
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, actualitat, Les Montses, Enlaire, cançó per cançó
Les Montses
Les Montses | Arxiu del grup
Com l'àngel i el dimoni a qui tots ens hem hagut d'enfrontar, com el sol i la lluna o com la píldora blava o bé la vermella. La vida és plena de dualitats, sovint contraposades, i precisament és d'això que Les Montses en fan tot un argumentari que acaba sent el fil conductor del seu nou àlbum, Enlaire (Discmedi, 2021). Els dos personatges antagònics creats per la banda són L'home ocell i l'Andy, i corresponen a un amalgama de metàfores que els serveixen per enfilar fins a tretze cançons, que tracten des de la pau interna a les aventures més desenfrenades. Enlaire arriba tan sols un any després de la publicació del llarga durada Papallones al cap (Krik Music, 2020). Ens expliquen, una per una, les cançons que conformen el nou disc. 

1. "Lliure"
"Vam tenir molt clar des d’un principi que aquest tema havia d’obrir l’àlbum. Tot i no plasmar-ho de manera directa a la cançó, neix de la necessitat d’exterioritzar aquest sentiment de reclusió viscut durant els confinaments, i la necessitat d’alliberar-se’n. Es podria pensar que parlant d’això faríem un tema més aviat pessimista, però tot el contrari, vam voler fer una cançó enèrgica, amb bon rotllo, i en la que en comptes de descriure totes les coses que ens feien sentir reclosos, parlaríem de tot el que ens genera el sentiment de llibertat que tant hem necessitat. És un dels temes amb què hem ballat més a l’estudi mentre el gravàvem." 2. "Els meus amics"
"És un tema que hem volgut basar-lo en l’humor i en la capacitat de riure-se’n d’un mateix quan les coses no surten com es voldria. Principalment neix de la importància d'acompanyar-se i deixar-se acompanyar per les amistats que t'ajuden i et donen suport en els moments en què sents que la vida et somriu una mica menys."
 

3. "Indomable"
"Les converses entre amics donen per molt, i la idea rere "Indomable" en neix d’una d’elles. Som inconformistes per naturalesa, sempre volem més. I a "Indomable" tractem justament aquesta voluntat de voler més, de voler llançar-nos a un futur millor sense cap mena de seguretat, però amb la convicció que ens hi obrirem pas, costi el que costi, perquè és el que hi ha a la nostra naturalesa."4. "Brisa"
"Anar conduint per una carretera solitària, obrir els braços com si fossin ales, i tenir aquella sensació de pau que et genera l’aire a la cara. Brisa neix justament d’aquest sentiment de pau, de saber que estàs seguint el teu camí, que ets on has de ser, i que, com un riu que sense pressa però sense descans va a petar al mar, acabaràs arribant."5. "Àngel"
"Aquesta cançó es basa en una història real, d'aquelles que moltes vegades queden silenciades. Tracta l’admiració cap a una dona que, en un món d’homes, va tirar endavant tota sola una família de quatre fills. A la lletra no hi és tan explicita aquesta història, i es basa més en el punt de vista del narrador, qui viu aquesta admiració cap a la figura d’aquesta persona que ja no hi és. Però és una història a la qual vam necessitar donar-li veu, i que a més acompanyava part d’aquest viatge que ha estat el nostre últim any, ja que ha estat un any en què la pèrdua sobtada de persones properes ens ha tocat a molts de prop."
 6. "El sastre"
"El sastre és una d’aquelles cançons en què molts ens hi podem sentir identificats, ja que està escrita des de l’aprenentatge personal nascut d’una relació amorosa que no ha sortit bé. És una d’aquelles situacions en què t’adones tard dels errors que has comès, però que almenys els agafes com a lliçó de vida."7."Llavor"
"Ha estat un any difícil, en què moltes coses han trontollat, i amb "Llavor" el que s’ha volgut plasmar és la importància i la bellesa de tenir un projecte compartit -ja sigui en una relació d’amistat, de parella, o en un grup de música…-, on l’esforç comú en el dia a dia, el suport, i la importància i implicació de totes les peces, és el que fa que funcioni, es mantingui viu, i pugui continuar creixent."8. "El teulat"
"A vegades vivim la vida amb massa presses. Volem arribar al destí quan encara no sabem ni com recórrer el camí que ens hi porta. Però quan ets on has de ser, arribaràs igualment al teu destí, i ho faràs amb aquest estat de tranquil·litat i pau."9. "Tot al tretze negre"
"Quan has viscut l’amor d’una manera tòxica i quasi propera a l’addicció d’un ludòpata, qui acostumat a perdre ha volgut continuar apostant… És quan et trobes com el protagonista d’aquesta història: l’Andy."10. "La festa de Limerick"
"La festa de Limerick és de lluny el tema més gamberro dels que formen l’àlbum. Hi hem volgut plasmar l’essència de la cançó tradicional irlandesa, tant a nivell musical, com a nivell estructural. Allò que en destaquem sobretot és l’humor amb què està explicada la història de desesperació i desenfrè d’un individu que viu per trobar algú, i com de divertida que va ser a l’hora de gravar-la. A l’estudi ens vam transportar a un pub irlandès, i vam utilitzar tot el que se’ns va ocórrer com a element percussiu, des de tamborets, ampolles de vidre contra una taula, culleres irlandeses… Si s’hi para bé l’orella, es poden escoltar tots aquests elements, a més de les nostres veus de “hooligans”. Va ser un dels temes amb què més vam riure durant la gravació." 11. "Amant de la velocitat"
"Com comentàvem en altres temes, un dels protagonistes d’aquest àlbum és l’Andy. Aquest alter ego que tots tenim a dintre quan prenem males decisions, quan vivim en el desordre, i quan, en definitiva, perdem el control de la nostra vida. Amant de la velocitat és justament aquest punt, en què has perdut tant el control que, com diu la mateixa cançó, xoques amb la veritat, i en fer-ho, despertes una veu a dintre que et vol parlar, que es vol comunicar, i que et vol acompanyar." 12. "Castell de sorra"
"Un castell de sorra acostuma a ser una obra efímera, i justament d’això tracta la cançó. Parla sobre la condició d'efímer tant dels instants com de les persones, i com acceptar això ens pot empènyer a poder viure amb més intensitat les relacions i els moments compartits, i sobretot, a gaudir més l’ara."13. "El vol"
"Pot semblar que el camí per a ser un home-ocell no és fàcil, i certament a vegades cal armar-se de valor per a seguir-lo, però no és un camí que s’hagi de recórrer sol. "El vol" són tots aquests homes i dones ocells que t’envolten i que et venen a buscar per a recórrer aquest camí conjuntament."

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.