actualitat

L'In-Edit porta a Barcelona una cinquantena de documentals musicals

El festival arriba a Aribau Multicines el 28 d'octubre i s'allargarà fins el 7 de novembre

Entre els documentals que es projectaran, n'hi ha de dedicats a Jaume Sisa, Francesc Burrull, KTULU, Tina Turner, Billie Holiday o Caetano Veloso

| 09/09/2021 a les 17:00h

Fotograma del documental 'L'home dibuixat. Una conversa amb Jaume Sisa'
Fotograma del documental 'L'home dibuixat. Una conversa amb Jaume Sisa'
Del 28 d'octubre al 7 de novembre, Barcelona viurà una nova edició del Festival In-Edit. Al cinema Aribau Multicines, s'hi projectaran una cinquantena de documentals musicals, tant internacionals com estatals, sobre les figures de Jaume Sisa, Francesc Burrull, KTULU, Tina Turner, Billie Holiday o Caetano Veloso, entre altres. L'edició d'aquest any, en què Luis Hidalgo -després de 17 anys- ha deixat la direcció artística en mans d'Uri Altell, posarà un focus especial en la música electrònica.

Entre la programació de la secció oficial internacional del festival s'hi podran veure documentals sobre els "SoundCloud rappers" estatunidencs -Amb American Rapstar i Creston-; s'hi recordarà el primer grup femení en publicar amb una multinacional, les californianes Fanny; la història de l'australiana enamorada del country, Wanita, o la de l'artista de la no-wave novaiorquesa Lydia Lunch; s'explorarà l'univers personal i artístic de la pianista argentina Margarita Fernández amb Medium; la disruptiva aparició de les formacions britàniques COUM Transmissions i Trhobbing Gristle; o es recordarà la vida i obra de l'anglosomalí Poly Styrene des de la visió de la seva filla.

Del panorama estatal, s'hi podran veure algunes peces en competició, com el documental que repassa la història del rei de la rumba flamenca, Miguel Vargas 'Bambino'; la del recentment traspassat Francesc Burrull; l'entrevista confessional de Jaume Sisa a L'home dibuixat. Una conversa amb Jaume Sisa; l'heterodox passeig pel nou flamenc amb protagonistes com RosaliaNiño de Elche, la bailaora Rocío Molina o Sílvia Pérez Cruz; o la road movie sobre el flautista i saxofonista Jorge Pardo. A més també es projectaran els films DesglaçEl cant de la Sibil·laPaco Loco: Viva el Noise, o Regreso al sótano sobre el grup de L'Hospitalet de Llobregat, KTULU.
 

Francesc Burrull (2010) Foto: Juan Miguel Morales


Als documentals esmentats s'hi sumen encara una desena, entre els quals, Freakscene. The Story of Dinosaur jr., sobre el precursor del noise-pop; Jane by Charlotte, en què Charlotte Gainsbourg conversa amb la seva mare Jane Birkin sobre la seva vida i la seva relació amb Serge Gainsbourg; Moby Doc, el documental biogràfic sobre l'obra i els alts i baixos vitals de MobyNarciso Em Férias, que recull el testimoni de primera mà de Caetano Veloso i els dos mesos que va passar empresonat durant la dictadura brasilera; Billie, sobre la icona del jazz Billie Holiday retratada per la periodista Linda Kuehl, Héroes: Silencio y Rock & Roll, sobre el quartet de rock de Saragossa Los Héroes del Silencio; o Tina, l'exitosa però també torturada història de Tina Turner.

L'AUGE DE L'ELECTRÒNICA
Com a part de la programació, al festival d'enguany s'inclou també un especial sobre música electrònica de la mà de Moritz, on s'inclouen, entre altres, A Symphony of Noise. Matthew Herbert's RevolutionLaurent Garnier: Off The Record; o Sisters with Transistors. Totes tres s'emetran el diumenge 31 d'octubre, en el marc del Sónar + In-Edit, una secció especial en què també es projectarà una hora de les millors actuacions que han passat pel Sónar.

IMPULS AL TALENT I FILMS PREMIATS
Una de les altres seccions que formen l'In-Edit d'enguany -iniciada el 2019-, és In Progress by Kickstarter, una convocatòria internacional per a creadors de documentals musicals. Alguns dels seleccionats -i els films dels quals es podran gaudir al festival- són el japonès Yuji Moriwaki amb Bring Minyo Back, sobre els cants folklòrics nipons; Adriana Cordeiro per Constantly Flying: a film about Baba Zula; Pablo Mensi per Luzmila y los pájaros sobre la cantant indígena de Bolívia; o Miranda Stern per Since Yesterday. The Unsung Pioneers of Scottish Pop.

També es projectaran els films guanyadors de les darreres edicions de l'In-Edit: Dom Salvador & Abolition, sobre el compositor i pianista pioner de la Bossa-Jazz (guanyador a Brasil, 2020); What I've Never Lost, sobre l'artista brasilera Alzira E (guanyador a Brasil, 2021); i Yo volveré a triunfar sobre el cantant de Valparaíso Jorge Farías (guanyador a Xile, 2020).
 

Andrea Motis en directe Foto: Xavier Mercadé


ALTRES TALLERS I PROGRAMES
Per tal de fomentar el talent jove, el festival ha impulsat de nou, per quart any consecutiu, l'In-Edit Talent, un taller de creació documental musical en format de curt, que es va poder rodar al Cruïlla XXS, i els resultats del qual es projectaran també. D'altra banda, també es crearan diverses xerrades a les biblioteques barcelonines sobre Héroes del SilencioTina TurnerAndrea Motis Johnny Cash, entre altres.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, actualitat, In-Edit, documental musical

COMENTARIS

Documental l,home dibuixat

Miquel Carreras i Trias , 24/11/2021 a les 12:01

M ,agradaria trobar aquest documental en dvd seria possible afegirlho2021 en algun proper número de la vostra revista? Gràcies.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.