Guanyador del Premi Enderrock de la Música Balear a millor disc de músiques urbanes / hip-hop per El chico de la doble A (Blau, 2020), Baaldo no para de crear i experimentar. El músic mallorquí sorprèn avui amb una cançó que deixa enrere ritmes energètics i sons electrònics per abraçar, al costat de la guitarra d’Amulet, una nova sonoritat acústica. Estrenem en primícia “Magaluf”.
“Després d’haver tret un disc com El chico de la doble A, amb cançons indie amb bases de trap i temes de pur reggaeton, em venia de gust fer alguna cosa més tranquil·la. Estic en un moment en què em ve gust experimentar i gaudeixo fent el que em dona la gana”, explica Baaldo sobre la deriva acústica que ha pres la seva música. “Em venia de gust treure una 'mallorquinada', donar al públic dels Països Catalans el que volia. Jo generalment faig música molt diferent de la que es fa aquí, que és més ‘avorrida’. I volia fer això mateix, però a la meva manera”.
La idea darrere de la cançó de “Magaluf” va néixer un dia que l’artista feia footing, precisament de camí a la localitat calvaniera. “Hi volia ajuntar les dues Mallorques: agafar la mítica sonoritat mallorquina i contrastar-la amb el repudiat Magaluf”. Baaldo reconeix entre riures que quan va explicar als seus amics que publicaria una cançó amb el títol de "Magaluf" tothom s'imaginava un tema festiu i amb llums de neó. Però és que malgrat la mala reputació del destí turístic mallorquí, per ell en realitat “és un lloc per desconnectar. M’ha aportat moltes coses i m’ha donat l’oportunitat de conèixer moltes cultures. I per molt que s’odiï Magaluf, al cap i a la fi, el que hi ha, ha existit sempre. El que sí que s’ha de tenir en compte és la cura del turisme que s’hi fa.”
Quant a temàtica, Baaldo vol posar sobre la taula amb aquesta cançó el mite de sortir de l’illa i anar a Barcelona per triomfar. “Quan els mallorquins acabem d’estudiar volem anar a Barna perquè pensem que és on hi ha el futur, però en realitat l’èxit el pots assolir on sigui”. La lletra la canta un àlter ego de Baaldo creat expressament per a l’ocasió: Saadlo, “un noi trist, un sad boy, que se’n va a Magaluf i es queda sense amics perquè tots es traslladen a Barcelona”, explica el músic: “Però no passa res, perquè jo sempre tindré la ciutat del riure, del passar-ho bé i desconnectar: Magaluf”. Tot plegat queda retractat en el videoclip dirigit per Joan Porcel (Samantha Hudson i Sempre dijous), amb un Baaldo disfressat de Saadlo. “Estic molt content d’haver pogut rodar amb en Joan, un director molt jove i amic meu des de sempre. I a més, és la primera vegada que no soc jo mateix qui dirigeix un dels meus videoclips!”, diu rient.
Sobre com valora les possibilitats de futur com a músic balear, Baaldo es mostra tant positiu com crític. “La indústria no ajuda: costa molt que des de Catalunya es doni veu als artistes mallorquins. Jo en realitat he d’estar agraït, perquè en ser mainstream, aquest estiu he pogut fer diversos concerts arreu de l’Estat”, admet. “El que impedeix seguir creixent a molts artistes mallorquins no és l’idioma: he comprovat com els meus temes en català són els que tenen més escoltes, i de fet, 'Vull ballar amb tu' sona a les discoteques de Madrid. El problema és la indústria, la premsa, i la dificultat per donar-se a conèixer fora de l’illa. I quan es fa cas a les Balears, tot se centra sempre en Mallorca, i es dona poca visibilitat a menorquins o eivissencs… I crec que passa el mateix a València.”
Alhora, però, reconeix que també hi ha certa responsabilitat entre els músics mallorquins, que segons el seu parer, “no s’acaben de deixar abraçar pels catalans. Jo tinc molt bona relació amb La Queency per exemple, o amb Pol Bordas i The Tyets, però no sento que la gent d’aquí ho cultivi. Els artistes ens hem de donar suport els uns als altres, però a Mallorca tots són indies i massa independents: van a la seva i prou. La gent confon l’ego amb compartir: jo soc superegocèntric, però tot i així, quan tinc un escenari, el vull compartir i donar visibilitat també a altres músics”. Malgrat tot, Baaldo sí que se se sent molt acompanyat per artistes i grups mallorquins com Xanguito, OR (O-Erra) o el mateix Amulet.
Sent fidel a les seves conviccions, per aquest tema ha comptat amb la col·laboració del cantautor de Santa Maria Amulet, guanyador del concurs Pop Rock de Palma 2021 i del Premi Enderrock a la millor cançó en català. “És una persona encantadora que vaig conèixer gràcies als Premis Enderrock de la Música Balear. Em feia molta il·lusió treballar amb ell així que li vaig proposar fer un tema junts.” La cançó està enregistrada a l’habitació del mateix Antoni Mulet ‘Amulet’, al costat també de Pau Franch (OR (O – Erra)), molt amic de tots dos, i qui “va aportar-nos idees de manera molt natural”.
Sigui com sigui, però, "Magaluf" és en realitat una mena de divertimento que Baaldo es permet, però que no és ni serà la tònica del seu projecte. Si bé és cert que la darrera cançó que va descobrir, “Comic sans” amb Ale Vaez, ja era també un pop indie més ‘relaxat’, el cantant assegura que per al 2022 ja prepara un disc amb els seus habituals temes enèrgics i ballables: “Hi ha sons nous”, avança, “en tinc moltes ganes”. I cita també “La cuca”, la cançó que va fer per al disc infantil de músiques urbanes Animalari urbà (Luup Records, 2021), on sí que hi mantenia la seva particular vena reggaetonera. “La veritat és que aquest any ha estat una bogeria! No esperava que The Tyets em truqués per proposar-me musicar un poema per a infants! Però m’hi vaig animar, perquè m’està venint de gust provar coses noves i posar-me reptes”.