Obituari

Mor el 'beatlemaníac' Josep Maria Francino

El periodista va ser el primer director de Catalunya Ràdio i també va estar estretament lligat a Ràdio 4, on va impulsar el programa 'Tradicionàrius'

Gran col·leccionista i coneixedor dels Beatles, va liderar la banda tribut Magical Mystery Grup

Francino va integrar diverses formacions de folk, com Radiokuatre i Radiokuartet, i el grup de pop-rock Els Folls

| 01/12/2021 a les 18:10h

Els Folls, la primera formació de Francino (a la dreta de tot)
Els Folls, la primera formació de Francino (a la dreta de tot) | Arxiu
El periodista i músic Josep Maria Francino ha mort avui dimecres 1 de desembre. Nascut a Terrassa el 1947, Francino va ser un dels grans referents de la ràdio catalana d'àmbit musical. Amb més de 55 anys en antena, el 'Xino', el sobrenom amb què el coneixien els seus amics, va ser el primer director adjunt del Projecte d'Emissores de la Generalitat de Catalunya i director general de Catalunya Ràdio entre 1983 i 1984. També, va estar estretament vinculat a Ràdio 4 i al programa radiofònic 'Tradicionàrius', que va impulsar amb el seu amic Jordi Roura.

El locutor va començar en el món del periodisme arran de la seva 'beatlemania'. Pocs dies després de l'actuació del quartet de Liverpool a Catalunya el 1965, Francino va debutar a Ràdio Terrassa oferint la crònica del concert. L'egarenc, que era un gran col·leccionista dels Beatles, també era considerat una de les personalitats del món musical català amb més coneixement de la icònica banda britànica. Fins i tot, tenia una banda tribut anomenada Magical Mystery Grup que, malgrat no haver publicat cap treball discogràfic, comptava amb una activitat intermitent des de l'any 1979 fins a l'actualitat.



A més, la seva activitat musical no només es va limitar a la música dels Beatles. Amb els companys de Ràdio 4, Jordi Roura, Jesús Ventura i Josep M. Adell, va fundar el conjunt de folk Radiokuatre, que posteriorment va ser reanomenat Radiokuartet. La banda va publicar un total de dos àlbums d'estudi: Sintonitzeu... (GMI, 1998) i Balleu? (Picap, 2009). El 1965, durant la seva joventut, Francino també va ser un dels fundadors de la formació egarenca Els Folls. El 1996, aprofitant que Francino treballava a Ràdio 4, la banda va enregistrar el seu primer treball, Aleshores (Tram/Xino-Disc), als estudis de Ràdio Nacional d'Espanya de Barcelona. El grup també va publicar Carretera i manta (L'Indi Music, 2009) i el doble disc 55 + Els Folls a L'Auditori de Barcelona (Temps Record, 2020), on s'hi inclou la versió en català de "Hey Jude", dels seus admirats Beatles.

A més de Ràdio 4 i Catalunya Ràdio, Josep Maria Francino també va treballar en diverses emissores d'àmbit local com Ràdio Olot, Ràdio Terrassa o l'emissora musical Ràdio Club 25, que ell mateix va fundar, o COM Ràdio, entre d'altres.
Especial: Obituari
Arxivat a: Enderrock, actualitat, obituari, Josep Maria Francino, els folls

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.