acords i desacords

'Entusiastes', per Cati Moyà

La periodista cultural s'acomiada del programa 'Els entusiastes' d'IB3 que el passat 2021 va emetre el darrer capítol, i en recorda anècdotes i la seva importància

| 08/01/2022 a les 14:00h

Cati Moyà
Cati Moyà | Arxiu
És l’any 2016 i dins una espècie de botiga de joguines dels afores de Palma s’enregistra una entrevista a un músic manacorí que, tot i la seva joventut, ja despunta a l’escena illenca. La darrera pregunta que li formula la periodista és “De què és entusiasta Roger Pistola?”, i ell tot d’una respon, amb certa lluentor als ulls i un somriure discret però molt honest: “M’entusiasma la gent que aposta per la cultura i s’arrisca a fer concerts tot i les circumstàncies adverses, i m’entusiasma la gent que va a concerts o a una obra de teatre… o qualsevol cosa així”. Pistola és, idò, un entusiasta d’Els entusiastes, afirma l’entrevistadora. “Sí, ho podríem dir així”, conclou ell.

Aquest és un fragment d’una de les més de 400 càpsules que van acabar formant l’arxiu audiovisual d’Els entusiastes, una ambiciosa proposta de la radiotelevisió pública balear que va aconseguir generar una panoràmica més que valuosa dels noms, les cares, els projectes, les idees i les curolles que formen la cultura i, per tant, la identitat actual de les Illes Balears. Ho vam fer durant els darrers cinc anys, amb una hora diària de ràdio i un grapat de peces audiovisuals que s’emetien adesiara a televisió.

Aquest 2021 que acabam de tancar, però, va suposar també el final d’una part del projecte, la televisiva. Ja no hi haurà més càpsules, ni tampoc més rodatges, ni més entusiastes a IB3 Televisió. Són més d’un miler els que van passar per davant les càmeres del programa durant aquest temps, entre els quals escriptores com Antònia Vicens, cantants com Maika Makovski i artistes com Lluïsa Febrer i Catalina Obrador. Les dues darreres van protagonitzar una de les converses més singulars del programa amb una trobada rodada als banys de l’Escola de Disseny de Palma. La cantant Joana Gomila, el dibuixant Pere Joan, l’actriu Esther López, la coreògrafa Mariantònia Oliver, el fotògraf Gaizka Taro… però també espais com Es Baluard, projectes com el Circ Bover o esdeveniments com el Formentera Fotogràfica van ser captats per les càmeres i els micròfons d’Els entusiastes. Veure’ls i escoltar-los era l’única forma d’entendre de quina manera cream, vivim i, sobretot, som a les Balears, i així ho va fer possible durant tot aquest temps la televisió pública.

En tot cas, aquest material roman a l’abast de tothom, per obra i gràcia d’aquest miracle contemporani que és internet, i es continuarà actualitzant gràcies a l’apartat radiofònic d’Els entusiastes, que sí que es manté a l’emissora pública, ara amb Anna de la Salud al capdavant i amb una secció, cada dimarts, on un músic manacorí contagia la seva passió per diferents músics i bandes. Perquè cinc anys després d’aquella primera entrevista, Roger Pistola ha passat a formar part d’una llarga llista de col·laboradors i professionals que, amb la seva feina tant per a Els entusiastes d’IB3 Ràdio com per a la versió de televisió, han demostrat ser, en realitat, els més entusiastes de tots. Tant de bo aquest entusiasme no s’acabi mai i hi hagi sempre finestres on compartir-lo. Tant de bo hi hagi sempre entusiastes que entenguin i demostrin que la cultura és una de les eines més poderoses per fer del món un lloc més divers, més ric i més complex; una de les poques que, de tant en tant, poden fer del món un lloc millor.
Especial: Opinió
Arxivat a: Enderrock, acords i desacords, Cati Moyà, opinió, Roger Pistola

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.