Actualitat

​Dusminguet torna pels 30 anys de l’Slàvia

Després de 20 anys, els de La Garriga tornen en un concert únic per dir adeu

| 19/03/2024 a les 11:15h

Dusminguet
Dusminguet | Juan Miguel Morales
L'emblemàtica cafeteria Slàvia compleix 30 anys. Per celebrar-ho, han anunciat una festa d'aniversari, per al 22 de juny a les 20h del vespre, amb un concert únic de Dusminguet, que es tornarà a reunir a l'escenari per commemorar l'espai. També hi haurà La Catxibanda i Ponent Roots.



El 19 de juny del 1994 va obrir les portes a Les Borges Blanques un establiment singular: la cafeteria Slàvia. Sota l’impuls de l’Albert i la Dolors –i dels seus fills Hervé, Albert i Ariadna–, l’Slàvia ha aconseguit fer forat entre el teixit cultural de Les Garrigues i les Terres de Ponent i ha esdevingut una referència arreu dels Països Catalans. I és que, a banda de les activitats pròpies del seu gremi, l’Slàvia ha estat escenari de concerts memorables. Seria impossible fer el llistat complet (ni tan sols aproximat) dels artistes que l’han visitat, però valguin com a exemple uns quants noms: Pau Riba, Paco Ibáñez, Roger Mas, Paul Fuster, Quimi Portet, Ruper Ordorika, Adrià Puntí, Joan Reig, Pep Gimeno «Botifarra», Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Albert Pla, El Petit de Cal Eril, Mireia Vives i Borja Penalba, Renaldo i Clara, Quico Pi de la Serra, Marina Rossell, Joan Masdéu, Miquel Gil, Marc Parrot

El seu gust a l’hora de programar els ha dut a ser reconeguts amb el Premi ARC a la millor programació d'espai musical el 2013, i a ser finalista, per votació popular, a la millor sala de concerts als premis Enderrock 2017, a més de reconegut el 2020 amb motiu dels seus 25 anys. Així mateix, és una de les sales que han programat els concerts del circuit Acústic ACIC i del Circuit Folc.

Per celebrar els 30 anys d’existència, Albert Tarrats, fill del desaparegut fundador de la sala, va suggerir a Joan Garriga un retorn puntual de Dusminguet. “Li vaig proposar perquè, tot i que Dusminguet no havia vingut mai a l’Slàvia, sempre hi ha estat present. Les seves cançons encara hi sonen i els músics han vingut a tocar amb les seves bandes posteriors”. Tarrats explica com va conèixer la música de Dusminguet, poc després de la desaparició del seu germà Hervé: “Després de la seva mort, un dia vaig entrar a l'habitació i vaig veure el disc, el Vafalungo. I esclar, em va esclatar el cervell”.



Per la seva banda, el bateria Martí Vilardebó (bateria de Dusminguet) corrobora el que diu Tarrats: “Fa molts anys que hi tenim relació com artistes i també personalment. L’Slàvia sempre ha tingut les portes obertes a tots els projectes que hem fet. Jo hi he anat amb Martingala i amb Showarma i els Faläfels, el Joan hi ha anat amb La Troba Kung-Fú i amb El Mariatxi Galàctic, i el Dani, amb Banjim Banjam… Jo diria que mai no hi hem deixat d'anar."

Joan Garriga té clar que és un concert de comiat i no el començament d’un retorn: “L'anunciem com un concert de comiat perquè vam plegar i no en vam fer cap. Era una cosa que alguna vegada se'ns havia comentat i la proposta de la cafeteria Slàvia de celebrar els seus 30 anys ens ha semblat que era una bona manera de fer-ho”.

Tan bon punt han començat els assajos, les connexions han tornat a funcionar. “No ens costa treure les cançons, perquè ens hem mantingut tots a la música. La sensació és forta perquè hem passat molts anys, però de seguida han funcionat les connexions internes. A més, sempre hi ha la partitura i sempre pots anar a escoltar els àudios, però les connexions hi són. Tot s’està muntant ràpid i sona, però sí que, clar, s'ha de fer créixer als assajos”, revela Vilardebó.

Què hi trobarà el públic? Garriga n’aventura la resposta: “és difícil fer previsions i saber el que passarà, però la intenció és fer un concert on es noti que ha passat el temps i hi ha ganes de trobar-nos i de retrobar un repertori del qual hem seguit cantant algunes cançons, mentre que moltes altres que s'han quedat allà i que ens ve molt de gust compartir-les de nou. Sense cap enyorança i sobretot, amb ganes de viure el moment, de tornar-nos a trobar amb qui li vingui de gust.”
 

Cartell de la Festa dels 30qa anys de l'Slàvia


La festa-concert tindrà lloc el 22 de juny al carrer, just davant de la Cafeteria Slàvia. Les portes s’obriran a partir de les 20 hores i el preu de l’entrada és de 20 euros. “Hi ha una capacitat limitada: no podrem acollir tothom. Jo aconsello que la gent no es confiï i que vagi de pressa a comprar l'entrada”, demana Tarrats. Les entrades estan disponibles des d’avui mateix a www.slavia.cat.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Cafeteria Slàvia, Dusminguet

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.