Premis Nacionals de Cultura 2024 Foto: Guillem Roset / ACN
Nascuda a Barcelona el 1965, Mayte Martín compta ja amb tres dècades de trajectòria a les espatlles, des que va publicar el disc iniciàtic Muy frágil (On the Rocks, 1994). Des d'aleshores, s'ha erigit com una de les veus catalanes més destacades en el camp del flamenc i el bolero, amb vuit treballs discogràfics, diversos premis, i col·laboracions amb artistes de reconeixement internacional, com Tete Montoliu —en l'imprescindible Free boleros (K Indústria, 1996)—, la cubana Omara Portuondo o la cantant portuguesa Dulce Pontes, entre molts altres.
Per la seva banda, la barcelonina Raquel García-Tomás (1984) ha demostrat la seva vàlua com a compositora amb òperes com Je suis narcissiste (2019) o l'obra simfònica Las constelaciones que más brillan, i la seva música ha estat interpretada en les sales més reputades d'Europa: des del Gran Teatre del Liceu, L'Auditori o el Palau de la Música Catalana, fins al Wiener Konserthaus de Vienna, passant pel Het Concertgebouw d'Amsterdam o el Queen Elizabeth Hall (Southbank Centre) de Londres. La seva darrera òpera, Alexina B., estrenada el 2023 al Gran Teatre del Liceu, demostrava també una visió, personalitat i compromís propis, amb un argument inspirat en les memòries d'una persona intersexual, Herculine Barbin, coneguda també com a Alexina B.
Els Premis Nacionals de Cultura compten ja amb quasi un segle d'història, i en les últimes edicions han reconegut personalitats com Joan Manuel Serrat (2023) i Maria del Mar Bonet (2020), i projectes com el Càntut (2022), de recuperació de la tradició oral, o el festival pirinenc Dansàneu (2021).