L'imperi de l'ukelele

| 21/06/2011 a les 07:00h

Dimarts de la setmana passada a la nit. Mirant Km. 33, aquest programa força recomanable on joves catalans i guais es passejen pel món. Els dos pardals del capítol en qüestió voleien per Lanzarote, i en un moment van a parar al taller d’un afamat lutier. I un diu: “fabrica timples, un instrument canari que vindria a ser com l’ukelele”. Sí, la modernitat ja ha decretat que és més exòtic el parent de les Canàries que no el de Hawai.
Va passar amb el timple i passarà tard o d'hora amb el guitarró. Què hi farem. Estic en contra de la lliure circulació de capital i d’armes, però a favor de la lliure circulació de persones, substàncies i instruments musicals, de manera que la plaga de l’ukelele toca entomar-la amb esportivitat. L’ukelele s’està comportant com altres espècies predadores: l’acordió diatònic va ferir de mort el sac de gemecs als Pirineus, el bandoneó va desterrar la flauta de les orquestres de tango, el video va matar l’estrella de la ràdio, la tortuga de Florida guanya terreny a la tortuga mediterrània, etc.
Al respecte, el senyor Google diu: ukelele, 3.590.000 resultats; cavaquinho, 3.460.000 resultats; charango, 2.280.000 resultats; timple, 961.000 resultats; guitarró, 240.000 resultats. Així estan les coses.

Arxivat a: Dies i dies, ukelele