Maria Coma guanya el Premi Puig-Porret

Amb un projecte que inclou la construcció d'un piano-celesta d'estil Baschet

| 12/09/2012 a les 22:00h

La cantant i compositora Maria Coma ha estat guardonada amb el Premi Puig-Porret, que s’atorga cada any en el marc de la inauguració del Mercat de Música Viva de Vic i distingeix el millor projecte de creació musical. En aquest cas, Coma ha presentat un projecte que inclou la construcció d’un piano-celesta de l’estil Baschet, la composició d’un concert al seu voltant i la gravació d’un disc.


Els instruments Baschet van néixer als anys 50 de la mà dels germans Bernard i Françoise Baschet, que van decidir investigar l’acústica musical dels instruments tradicionals. Amb aquesta premissa, els Baschet van desenvolupar un art desconegut fins al moment: les escultures sonores. Aquestes escultures tenen un aspecte misteriós i sorprenent i estan manufacturats amb acer i alumini i amplificades amb grans planxes còniques de metall.
Fascinada amb la descoberta, Maria Coma es va posar en contacte amb el Taller d’Estructura Sonora Baschet, que es va crear l’any 2010 amb l’objectiu d’estudiar i difondre els treballs dels germans Baschet. Allà va conèixer Martí Ruids, que desenvolupa al Taller la seva tesi doctoral i que es va mostrar entusiasmat en realitzar un treball constructiu pràctic que permetés, finalment, construir físciament un piano-celesta. De la unió de tots dos, i de la voluntat d’aprofundir en la recerca sobre els materials, les formes i les possibilitats dels instruments Baschet, ha sortit aquest projecte que ara premia el Mercat de Música Viva de Vic i la Fundació Privada Puig-Porret. El premi està dotat amb 10.000 euros.

Objectiu del projecte
L’objectiu final, doncs, és el disseny i construcció d’aquest nou piano i que aquest sigui el protagonista d’un nou espectacle amb composicions de Maria Coma creades exclusivament per a aquest nou instrument. A més el projecte preveu la posterior gravació d’un disc. Al concert hi haurà Martí Ruids i Jordi Casadevall interpretant les peces amb altres instruments Baschet que ja han estat desenvolupats al Taller d’Estructura Sonora Baschet, i Pau Vallvé (músic amb qui Maria Coma treballa habitualment) a les percusions Baschet.

Arxivat a: Enderrock