Dídac Rocher, entre el derrotisme i l'esperança

L'arenyenc se suma a l'Any Espriu amb el disc 'El minotaure i Teseu'

| 13/07/2013 a les 06:59h

En una entrevista a Enderrock, Dídac Rocher valora que les versions d'"Assaig de càntic en el temple" i "Escrit a la manera de Salom" mostren l'Espriu més "essencial" i l'emoció més "directa".


L'any 2010, coincidint amb el 25è aniversari de la mort d'Espriu, Dídac Rocher va ser l'encarregat de l'acte inaugural del Correllengua, un espectacle poètic-musical a partir del recull de poemes "El minotaure i Teseu", que formen la tercera part del llibre El caminant i el mur (1954). A partir d'aquests versos, Rocher va descobrir un Espriu més íntim, un sentiment més proper que el farà aventurar-se a gravar un disc íntegrament sobre l'autor. La seva interpretació del món interior del poeta es va presentar el 23 de febrer al Teatre Principal d'Arenys de Mar, i gràcies al micromecenatge el cantautor va fer realitat la seva contribució a l'Any Espriu.
El fil argumental de l'àlbum és la paraula i a través de la música entrellaça sis poemes; la resta són recitats. L'Espriu més elemental es reflecteix a "Assaig de càntic en el temple" i "Escrit a la manera de Salom". Dídac Rocher connecta amb l'Espriu més profund, més íntim, a través de l'emotivitat que desprenen els versos, motiu pel qual tria aquest recull en concret. A la vegada, és en els poemes d'"El minotaure i Teseu" on, segons l'artista, "hi ha aquella veu que es debat entre el derrotisme i l’esperança", dualitat recorrent en el conjunt de l'obra de Salvador Espriu.
L'arenyenc ha estat fidel als mots del poeta, exceptuant "Israel", quan recita "Una vella resposta que t'haurà de servir". Encara que Espriu utilitza "Israel" simbòlicament, la intenció de Rocher és "obrir el missatge, fer que aquesta veu que parla, com divina, pugui ser la veu que parla a qualsevol poble que se senti en la mateixa situació d’opressió, de corrupció, de resignació". 
Musicar "Assaig de càntic en el temple" és tot un repte, sabent que ja ha estat musicat per artistes de renom, com ara Raimon o Ovidi Montllor. Rocher la recorda com la peça més complicada de versionar, i amb la qual sobretot vol retre homenatge a l'alcoià.
L'artista es posa a la pell d'Espriu, conscient del dolor i patiment del poeta pel moment històric que li va tocar viure, essent una persona sensible en un món "tan desolat, tan dur, tan buit".

La veu, l'element bàsic
Dídac Rocher considera que "la poesia d'Espriu demana ser llegida", tenint en compte que el fil que dóna estructura a l'àlbum és "la poesia, la paraula i la veu que la diu". No menys important, la música "suporta el pes de la paraula, de la veu" per transmetre així la profunditat i solemnitat dels poemes.
Com als treballs anteriors, Dani Ferrer (Love of Lesbian) s'ha implicat en la producció d'El minotaure i Teseu (Gat Records, 2013) i a partir de les maquetes, la improvisació i la creativitat conjunta han anat teixint l'homenatge a Espriu.


Arxivat a: Any Espriu, Espriu