Actualitzat el 09/07/2014

Veles e vents

Mosaic mediterrani (2)

Com el primer, el segon capítol de la sèrie Mosaic mediterrani s'ocupa d'una cançó palpitant de conflictes amorosos: la preciosa "Veles e vents", amb música i lletra de dos autors valencians enamorats d'Itàlia i separats per cinc-cents anys.

Raimon Foto: Juan Miguel Morales


Si "Al vent" és la cançó més emblemàtica de Raimon, "Veles e vents" és per a molts dels seus seguidors la seva melodia més bella. És també el primer poema que el cantautor de Xàtiva va musicar de l'obra d'Ausiàs March (1400-1459), amb el qual va iniciar una relació fecunda com poques. Raimon no només aprofundiria a partir d'aquesta peça en la musicació d'altres poemes d'Ausiàs ("Lo jorn ha por", "No em pren així", "No pot mostrar lo món menys pietat", "Si com lo taur"...), sinó que la musicalitat especial del vers decasíl·lab clàssic ausiasmarquià deixaria empremta en les seves pròpies composicions posteriors, com ara "Com un puny" i "T'he conegut sempre igual". "Veles e vents" és un punt d'inflexió en la trajectòria del cantautor: marca el pas del 'cant cridat' (expressió de Manuel Sacristán), amb composicions plenes de primitivisme i intuïcions, a una altra etapa on dominen les formes més elaborades. Aquesta és una evolució que Antoni Batista va analitzar detalladament al llibre Raimon. La construcció d'un cant.



"Veles e vents" és allò que se'n diu una cançó rodona. Els versos d'Ausiàs March, plens de metàfores imaginatives i imatges marineres inspirades en un viatge entre Itàlia i València, són commovedors. I Raimon, que ja havia descobert anys enrere el més gran poeta valencià quan va havia deixat Xàtiva per estudiar història a València, no només en sap extreure la musicalitat interna, sinó que la reforça amb un tractament cambrístic a càrrec de Lleó Borrell, Enric Gispert i Josep Soler (aquest darrer va ser l'artífex dels elegantíssims contracants que donen un caràcter genuí a la cançó). Raimon va musicar "Veles e vents" el 1969, i la peça va aparèixer en un senzill seu juntament amb la cançó "De nit a casa" (1970), i aquell mateix any es va incloure en el seu LP Per destruir aquell qui l'ha desert (1970). Josep Pons, un altre dels col·laboradors importants en la carrera de Raimon com a cantant, el duria després al terreny simfònic.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]