Actualitzat el 28/07/2014

La aurora de Nueva York

Mosaic mediterrani (5)

En el capítol de "Veles e vents" vam parlar de dos grans artistes valencians separats per cinc segles. I en aquest parlem de dos grans artistes de la bella Granada. Dos visionaris de la música culta i popular de sempre: el poeta Federico García Lorca i el cantaor Enrique Morente.
Federico García Lorca

Pocs poetes del segle XX van saber combinar els registres culte i popular com Federico García Lorca (1898-1936), que va ser a més un home especialment atent a la música del carrer i de la gent més humil. Entre moltes altres activitats, va inventar-se una companyia itinerant de teatre popular i, sota l'influx de personalitats com Manuel de Falla, va harmonitzar cançons populars andaluses i va incorporar estructures del flamenc i dels romanços a la seva poesia, on hi brillen alhora els elements de les avantguardes de l'època.
Entre 1929 i 1930, Lorca va viatjar a Nova York com a becari de la Universitat de Columbia. De l'impacte de la gran ciutat en va sortir una de les seves millors obres, Poeta en Nueva York. Un dels primers textos d'aquest poemari es "La aurora de Nueva York", on es dibuixa un paisatge industrial i sinistre que deshumanitza els habitants de la megalòpoli.
El 1996, el cantaor Enrique Morente (1942-1010) ja era la punta de llança del flamenc més heterodox i interessant i ja havia treballat força amb els versos lorquians. Havia publicat treballs com En la Casa Museo García Lorca de Fuentevaqueros (Diputación de Granada, 1990) i Nueva York / Granada (BGM Ariola, 1990, al costat del guitarrista Sabicas). Però Morente encara havia de gravar el seu disc més reconegut, Omega (El Europeo, 1996), on recreava els móns de Lorca i Leonard Cohen al costat de flamencs destacats i la banda Lagartija Nick. En aquest disc, el cantaor va incloure la seva versió de "La aurora de Nueva York", amb música a càrrec del guitarrista Vicente Amigo.
Aquí podeu veure la interpretació de "La aurora de Nueva York" en el darrer concert que va fer Enrique Morente. Va ser a la sala El Molino de Barcelona el 23 de novembre de 2010, convidat per Mayte Martín:

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]