Actualitzat el 17/04/2015

Vilafranca, ciutat grallera

22è Dia del Graller, del 17 al 26 d'abril

Ja fa uns quants anys que el Dia del Graller, que organitza la Coordinadora de Grallers de Vilafranca, no és un dia sinó uns quants. La 22a edició comença aquest 17 d'abril a la capital de l'Alt Penedès i inclou una bona pila d'activitats al voltant de la música de gralles.
Roser Ràfols i Els Vinardells

Els actes del Dia del Graller arrenquen aquest mateix 17 d'abril a la tarda amb la V Trobada d'Escoles de Música Tradicional del Penedès, amb actuacions de grups d'alumnes a la plaça de la Constitució i la plaça de Santa Maria. Seguint amb l'àmbit pedagògic,  Ivó Jorda presentarà a les 20 h a l'Escorxador el seu llibre Fitxa tècnica de la gralla, concebut com una eina útil per a instrumentistes, compositors, arranjadors i estudiosos de l'instrument. El llibre de Jordà analitza les possibilitats de la gralla i les seves característiques, però també el seu context històric.

Demà, dissabte 18, pels balcons del centre hi haurà el Toc de Balcó, i a partir de les 13 h al Casal Popular, concert-vermut amb els ebrencs Rondalla de Sofia de Ribera i les seves jotes enversades. Ja a la tarda, a partir de les 20.30 h, l'Auditori Municipal acollirà el concert Separar el gra de la gralla , a càrrec dels Vinardells i l'actriu Roser Ràfols, basat en les danses, les cançons populars i la història dels Països Catalans.

Diumenge 19 serà el dia fort. Començarà ben d'hora amb l'esmorzar de totes les colles, que després faran cercavila de Cal Figarot a la plaça de Sant Joan, on tindrà lloc el concert del 22è Dia del Graller. Durant el concert, a més, es retrà homenatge al graller Biel Ferrer i Puig, vinculat als Grallers de Reus, mentre que a la mateixa plaça es muntarà com ja és habitual la fira de lutiers.


Biel Ferrer, graller homenatjat en aquesta edició del Dia del Graller


Les activitats continuaran la setmana següent. Dissabte 25 hi haurà de nou Toc de Balcó, amb diversos grups de grallers tocant en balcons del centre de la vila. També hi haurà cercavila dels Gegants Bojos de Solsona acompanyats per les bandes de les escoles de música municipals de Berga i Vilafranca. A la tarda, una nova cercavila recorrerà Vilafranca, i a la mitjanit, al Forat del Pany, hi haurà carajillo-concert amb grallers de la vila.

Aquesta edició del Dia del Graller conclourà el diumenge 26 amb un concert. L'oferiran el quartet de grallers 4 Quarts a la capella de Sant Joan (19 h).

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]