Actualitzat el 07/07/2016

Un bocí de Creta a Mallorca

Conferències i tallers de danses aquest cap de setmana a Manacor

La Institució Pública Antoni M. Alcover de Manacor ha organitzat per al proper cap de setmana un parell d'activitats agrupades al voltant del títol Un bocí de Creta a Mallorca, que serviran per establir una comparativa entre dues cultures musicals mediterrànies i illenques prou importants i vigoroses. 
El llaütista Giorgos Manolakis i el lirista Giannis Giannadakis, durant un casament a Ethià (Creta). Foto: Charalampos Kydonakis

Les cultures musicals de la Mediterrània són diverses i alhora tenen força elements comuns. Això és una evidència, tot i que no es pot dir que els coneixements i la difusió de les cultures mediterrànies circulin gaire lliurement pels mitjans de comunicació de masses.

Per això són tan interessants iniciatives com la que tindrà lloc els dies 8 i 9 de juliol a la Institució Pública Antoni M. Alcover de Manacor, que servirà per confrontar les cultures musicals de dues de les illes més grans del Mare Nostrum: Creta i Mallorca. El primer dia s'hi farà la conferència Viatge per la música de Creta (20 h), a càrrec de l'antropòleg i divulgador Jordi Alsina, complementada amb una presentació i introducció a les músiques tradicionals de Mallorca a càrrec de la musicòloga Bàrbara Duran.

De fet, Alsina va participar fa anys en un llibre, Una persona amb un sac penjant (Caramella), que ja plantejava un viatge musical per les illes mediterrànies, concretament per Mallorca, Sicília i Creta, a partir dels testimonis, els instruments, les tradicions i els sons característics d'aquests tres indrets. Posteriorment, Jordi Alsina va escriure els llibres Ta kritiká, sobre la manera com la música popular és present a la vida quotidiana i la societat cretenca, i (A)illat. Històries d'un nàufrag a Creta, sobre aspectes més diversos relacionats amb Creta i Grècia en general.

L'endemà de la conferència, el diumenge 9 de juliol, hi haurà un taller de danses de Creta, amb la professora Fotini Trigonaki, en què la dansa tradicional es presenta com una eina per explorar de manera participativa la persona, el grup, l'expressió corporal, la identitat, la cultura i la festa.

Navega per les etiquetes

Jordi AlsinaMallorcaCreta

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]