Actualitzat el 17/11/2017

Folk mallorquí arreu del món

Els Valldemossa, a Club Trébol

Tota una institució de la música popular mallorquina, Els Valldemossa, van ser aquest 12 de novembre els protagonistes del Club Trébol a Ràdio 4, amb els comentaris de tres dels seus integrants: els germans Tomeu i Rafel Estaràs i la cantant Genia Tobin, que s'hi va incorporar el 1970.
Els Valldemossa

El grup Els Valldemossa va definir tota una sonoritat pròpia i vinculada a l’illa de Mallorca. Actuant davant de turistes o fent gires per tot el món, Els Valldemossa han esdevingut una de les referències de la música balear, amb una trajectòria que va del 1959 al 2003, i que travessa gèneres i estils ben diferents.
 
La trajectòria del grup, a través dels records dels germans Tomeu i Rafel Estaràs i de la cantant nord-americana Genia Tobin, es repassa en un programa especial del Club Trébol que pot escoltar-se aquí. Tomeu Estaràs evoca com va créixer envoltat de música tradicional, com va iniciar-se amb el flabiol per passar després a la flauta dolça, com van actuar en locals llegendaris com el Titos, etc. Mentre que en Rafel comenta la imprevista explosió de popularitat que va viure el grup, i que va dur-los a actuar en diversos clubs de Londres; la creació del local Tagomago, on acudien a tocar músics d’arreu d’Europa i estrelles com Louis Armstrong, Maurice Chevalier o Lionel Hampton... i també el disc de cançons populars mallorquines que van gravar per al segell Belter el 1972. Per la seva banda, Tobin comenta àlbums com el que el grup va dedicar als poetes mallorquins. 
 
També sonen al programa unes quantes de les cançons que va popularitzar el grup: versions de clàssics d’arreu del món, inclosa alguna cantata de Bach, el celebèrrim èxit estiuenc “Fiesta” (amb música de Ramon Farran i lletra de Lucía Graves), les tradicionals mallorquines "Na Catalina de Plaça" i “Sa ximbomba ja no sona” i, per descomptat, el "Bolero vell de Valldemossa", rebatejat per Santiago Rusiñol com el “Parado de Valldemossa” i adoptat per Tomeu Estaràs pare per donar nom a una històrica agrupació musical que és tota una institució del folklore mallorquí.

Navega per les etiquetes

ValldemossafolkMallorcaEstaràs

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]