Actualitzat el 10/01/2018

Densitat emocional

El XXXI Festival Folk Tradicionàrius, del 12 de gener al 23 de març a Gràcia i arreu de Catalunya

L'any passat el Tradicionàrius va ser especial perquè va celebrar la trentena edició amb sis mesos de folk. Però enguany ho serà més. Per la densitat en el calendari (durarà amb prou feines dos mesos i mig) i per la densitat emocional que provoca l'exili i les circumstàncies polítiques del país. 
Alguns dels participants al Tradicionàrius 2017, durant la presentació del festival. Foto: Arxiu del CAT

Segurament el conseller de Cultura Lluís Puig no havia estat mai tan present en una presentació del festival Tradicionàrius al CAT com aquest migdia. Tot i que ja se sap que físicament és a Brussel·les, s'hi han referit, amb molta emoció, tots i cadascun dels organitzadors i representants institucionals que han pres la paraula. Ja fa temps que hi ha un allau de mostres de solidaritat amb Lluís Puig, especialment en el món de la cultura popular i del folk, al qual ha estat vinculat professionalment i vocacionalment durant tota la seva vida, des de la feina com a músic amb els Ministrils del Raval fins a la gestió cultural dins la Generalitat, passant pel management d'artistes cabdals com ara Miquel Gil i la creació d'esdeveniments com l'Aplek Folc de Terrassa. És per això que els músics d'arrel no es cansen d'anomenar-lo 'un dels nostres'.

Hi ha distància entre Barcelona i Brussel·les i de vegades també n'hi ha entre Barcelona i les Terres de l'Ebre, com s'han encarregat de proclamar Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries a la presentació del festival. Ells seran els encarregats d'inaugurar el cicle al CAT aquest 12 de gener. Després del seguici inaugural, el grup tortosí començarà a festejar el quart de segle de trajectòria amb l'espectacle 25 anys al 4L.

El festival, amb una imatge gràfica banyada en groc llampant, tindrà també records especials per a dos entranyables músics d'arrel morts fa deu anys: el mallorquí Toni Roig i la catalana Maria Laffitte. Entre la seixantena d'activitats hi haurà petits cicles que ja són habituals, com els Foguerons de Sant Antoni, les Vespres dels dimecres coordinades per Marcel Casellas i el folk als mercats els dissabtes al matí, així com col·laboracions amb altres punts del territori: el Rubrifolkum de Sant Boi del Llobregat, el Garrotxinàrius d'Olot, el Folkstoltes de Celrà i la Violinada d'Argelaguer. L'acordionista basc Kepa Junkera presentarà a L'Auditori el seu aclamat i multitudinari àlbum Fok (Satélite K, 2017). I també, seguint una línia oberta recentment, es proporcionarà 'carta blanca' a dos músics de categoria perquè presentin el que vulguin: Marc Egea i Eduard Iniesta.

Navega per les etiquetes

Lluís PuigCATFolkTradicionàrius

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]