Actualitzat el 17/02/2018

Joves esporògens

Orquestrina Trama, Aires del Montseny i Cia Torreta, triple nit de ball folk al Tradicionàrius

Triple sessió de jove ball folk aquest dissabte 17 de gener al Tradicionàrius. A partir de les 21 h Orquestrina Trama, Aires del Montseny i Cia. Torreta prometen convertir el CAT en una plaça de poble per ballar amb el que, en terminologia de Marcel Casellas, es coneix com a 'repertori esporogen'. 
Companyia Torreta. Foto: Arxiu del CAT

En el seu Manifest esporogen, escrit ja fa uns anys, el músic Marcel Casellas va escriure: "La música esporògena és aquella que, en una situació festiva, a més de garantir una bona presa de terra, posa un èmfasi especial en els paràmetres referents al ball i al moviment. El contrapàs, la jota, el ball pla i la rumba, així com tots els aires i gèneres emparentats o que se’n deriven, considerats en el seu aspecte més genèric, formen el pal de paller del repertori esporogen".

Aquestes reflexions no arriben a la societat de masses, però sí que han influït poderosament en uns quants joves músics. Aquest 17 de gener, la nit de ball folk del Tradicionàrius es titularà precisament Espores i reunirà tres formacions que es dediquen al ball i es mouen en aquests paràmetres.

Els primers seran els bagencs Companyia Torreta, nascuts com a trio el 2014 i, des del 2015, un sextet dedicat al ball de plaça i popular en diferents estils tradicionals d'arreu d'Europa. Prendrà el relleu Aires del Montseny, orquestrina que des del 2014 anima el Ball de Gitanes de Granollers, a més d'oferir un repertori basat en balls vuitcentistes d'autors catalans i danses tradicionals. Finalment, la nit es tancarà amb la música i dansa del Pirineu de la mà de l'Orquestrina Trama, que s'inspira directament en les músiques que animaven les places dels pobles de muntanya temps enrere.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]