Actualitzat el 03/07/2018

Les muntanyes d'Europa es concentren a Bellver de Cerdanya

La VI edició del festival Trama, del 10 a l'11 d'agost

El poble de Bellver de Cerdanya acollirà el cap de setmana del 10 al 12 d'agost la sisena edició del Trama, la mostra de Músiques de les Muntanyes d'Europa. Hi haurà propostes principalment de Catalunya, però també del País Basc, d'Occitània, de Sardenya i dels Apenins.
Roger Mas inaugurarà el Trama 2018. Foto: Eva Bozzo K

Des del seu mateix naixement, el Trama és un festival pensat en clau d'un territori concert: el del Pirineu. Tenint en compte que els desequilibris demogràfics comporten desequilibris culturals, els organitzadors d'aquest festival van decidir emprendre una iniciativa musical rellevant i vinculada al territori i la seva gent. I diferenciant-se de models de referència com el d'Arsèguel, amb una gran història vinculada a l'acordió, el Trama va decidir apostar per oferir "una manifestació del món de les muntanyes d'Europa". És a dir, una manifestació cultural de diversos països des de l'àmbit de les seves àrees de muntanya. El festival es fa pels volts de Sant Llorenç (10 d'agost), data assenyalada en el calendari comercial i social de Bellver, amb una concorregudíssima fira a la plaça major del poble. 

Enguany, el concert inaugural del Trama es farà el mateix divendres 10 d'agost a la plaça Major, i permetrà escoltar el cantautor solsoní Roger Mas (22.30 h), que actualment presenta la seva particular visió del Parnàs poètic al costat de Xavier Guitó (piano), Arcadi Marcet (contrabaix) i els diversos instruments antics i tradicionals de Míriam Encinas. L'endemà, el dissabte 11 d'agost, hi haurà música i activitats al llarg de tota la jornada: concert del duet Ballaveu, taller de danses, inauguració de l'exposició sobre el violinista Peret Blanc de Beget, concert del músic d'Aquitània Romain Baudoin i, a la nit, concert doble a la plaça Major amb l'orquestra de percussions ibèriques Coetus i el grup de ball dels Apenins italians Lu Trainanà.

El diumenge 12 d'agost també estarà carregat de músiques d'altura. Al matí, el grup de polifonia catalana Tornaveus cantarà a l'Ermita de Sant Serni de Coborriu i els integrants de l'Escola Folk del Pirineu faran ball i concert a la plaça del Portal. A partir de la tarda, al pati de Ca les Monges s'estrenarà un nou videoclip d'un grup jove i vitalista que va néixer en sintonia amb el festival, l'Orquestrina Trama, seguit d'un petit concert del mateix grup; la plaça Major acollirà un taller de danses tradicionals sardes, a les Escoles Velles tocaran els bascos Mixel Etxekopar i François Rossé i, ja a la nit, a la plaça Major, el Trama 2018 s'acomiadarà amb els sards Ballade Ballade Bois i el grup del Baix Llobregat Riu, que actualment presenta el quart disc, Delta (autoeditat, 2018).

 
Pau Puig i Cati Plana. Foto: Arxiu Trama

L'Entramat previ als pobles veïns
A més, el festival Trama ofereix un cicle previ d'actuacions en pobles veïns, dins la Cerdanya lleidatana, amb la denominació L'Entramat. Enguany hi haurà el multiinstrumentista Panxito (3 d'agost, Església de Sant Pere de Lles de Cerdanya), l'acordionista Cati Plana i el dolçainer Pau Puig (6 d'agost, Església de Sant Serni de Montellà), el grup de Marc del Pino i Coloma BertranDuetu (7 d'agost, Església de Sant Esteve de Prullans), el graller Enric Montsant amb el tenorista Jordi Paulí (8 d'agost, Església de Sant Serni de Prats) i el grup de cançó amb text improvisat Corrandes Són Corrandes acompanyat dels alumnes de l'Escola Folk del Pirineu (9 d'agost, Església de Sant Joan de Riu de Cerdanya).

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]