Xavi Hernàndez | Actualitzat el 23/10/2018

El costat més fosc de Dani Miquel

El cantant de l'Alcúdia presenta "Romanços de sang i fetge" aquest divendres 26 d'octubre a la Beneficència de València

Dani Miquel, cèlebre per la seva trajectòria com a cantant per a infants, torna als seus primers temps amb un espectacle per a adults en què els romanços del cançoner popular són els protagonistes. El concert és un esdeveniment especial programat en el marc del cicle d'activitats Espanta la Por!, que ha organitzat el Museu Valencià d'Etnologia.
Dani Miquel. Foto: Arxiu del Museu Valencià d'Etnologia

El Museu Valencià d'Etnologia ha elaborat un complet programa d'activitats per celebrar Tots Sants a la manera més valenciana. Per això, ha contactat amb Dani Miquel perquè recuperi una de les seves facetes menys conegudes, la de romancer, cantador de romanços per a adults. Romanços de sang i fetge n'és el resultat, un compendi d'històries de robatoris, matances, passions i violència que rodaven de poble en poble configurant la cultura popular de tradició oral del País Valencià.

Preguntat des de Sons de la Mediterrània, el cantautor de la Ribera Alta ens explica que el projecte és un retorn als seus primers temps com a músic de la companyia Rodamons Teatre, catorze anys abans que decidís dedicar-se quasi exclusivament a la música per a infants. En aquesta època, Miquel va començar a interessar-se per la música antiga i va aprendre a tocar instruments tradicionals com la viola de roda i la dolçaina. La companyia de la qual formava part girava per fires medievals d'arreu de l'Estat espanyol, i tot i que tocaven "el que els donava la gana", com defensa el cantant, tenien especial interès a recuperar els romanços populars i "fer-los seus". Inspirats en grups com els eivissencs Uc, la companyia recuperava cançons ben conegudes o en prenia d'antics cançoners. També els agradava nodrir-se amb les històries que trobaven a cada poble i ciutat que visitaven: "De vegades, en acabar un concert, se'ns presentava una senyora major que coneixia un romanç però d'una altra manera, per exemple, més llarg. Llavors, la gravàvem per veure si podíem incorporar-ho a l'espectacle".

"La riquesa de la cultura popular és que d'un mateix romanç en podem trobar moltíssimes versions diferents", assenyala Dani Miquel, "una bona mostra és el romanç de l'Aguinaldo, que parla d'un xic que es gita amb la filla del rei i del qual se'n poden trobar versions en castellà o en portuguès. Hi ha variants en què el rei acaba condemnant a mort el xic, altres en què els fa casar-se... Allà on anàvem, trobàvem algú amb la seva versió". D'altra banda, el cantant riberenc també s'interessa per la història que hi ha darrere cada romanç, com i on el sentia la gent, i per la figura del romancer, que anava de poble en poble intentant vendre els seus plecs. Aquestes composicions poètiques de melodia repetitiva eren molt fàcils de memoritzar i cridaven molt l'atenció entre la població. Segons Miquel, una de les grans virtuts de la música és poder comunicar continguts a través de la rima i el ritme, per la qual cosa és una vertadera llàstima que vulguin retirar-la de les escoles, ja que la música "és genial per a l'educació, fins i tot per a les matemàtiques".

"Romanços de sang i fetge" és un espectacle que s'interpretarà especialment per a les jornades Espanta la Por! organitzades pel Museu Valencià d'Etnologia. El museu "ha escarbat", segons Miquel, en la seva trajectòria per demanar-li aquesta actuació, a la qual el músic ha accedit encantat, a causa del "treball brutal de recuperació" que està realitzant la institució de la cultura "dels nostres avis, pares i nosaltres mateixos". Com destaca l'autor, els romanços que interpretarà expliquen com es vivia en una determinada època i ens poden ensenyar d'on venim, què som ara i que volem ser en un futur. Hi trobem històries tan terribles com la d'un pare que va pegar la seva filla fins a matar-la, però l'autor riberenc, que confessa que no li agrada ser a l'escenari més de tres minuts sense riure, també incorpora cançons més amables i conegudes com "A la voreta de la mar".

El cantant defensa la filosofia de "tots per a tots" i reivindica la necessitat de més cantants que recuperin la cultura popular per a petits i grans. Per això, també el trobarem dins la programació d'Espanta la Por! amb el seu nou espectacle infantil De por (Andana Editorial, 2018), que ha estat guardonat amb una medalla de platí al Canadà i molt valorat en un petit país de la lluna de nom impronunciable, segons el mateix Miquel. La música de Dani Miquel, tanmateix, no pretén mai fer por, sinó "jugar amb la por", deslligant-se de festes importades com el Halloween i reivindicant els monstres més autènticament valencians com l'Home dels Nassos, la Quarantamaula o el Butoni.
FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]