Actualitzat el 23/04/2020

Les mil rutes del folk romanès

Les diverses tradicions de Romania, aquest 25 d'abril al Tradicionàrius a Ràdio 4

De les muntanyes a les planes, dels Càrpats a la desembocadura del Danubi, de Moldàvia a Transilvània, Romania té una geografia i una història que han determinat la riquesa de les seves músiques. Algunes sonaran aquest dissabte 25 d'abril, en un programa especial del Tradicionàrius a Ràdio 4.
Gheorghe Zamfir

Com bona part de l'Europa central i balcànica, Romania ha estat un país de fronteres canviants i història accidentada; un poble de llengua i cultura bàsicament llatines, però en contacte permanent amb elements magiars, eslaus, otomans... i amb comunitats gitanes en el seu si que s'han dedicat a la música com activitat professional. Un veritable mosaic divers que sovint, per al gran públic, queda amagat sota el pop més comercial, tronat i difós que ens arriba d'aquell país.

El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 25 d'abril plasmarà algunes d'aquestes rutes amb una sèrie de músiques especialment seleccionades. Sonaran entre altres la famosa cantant Oana Catalina Chitu interpretant una cançó tradicional al capdavant d'una sumpuosa orquestra; l'intèrpret de nai (una flauta de Pan característica de Romania) Gheorghe Zamfir, que va fer-se popular després de fer carrera a París; Jean Marcu, violinista, cantant i director d'orquestra que va fer fortuna als anys trenta; el Cor del Seminari Ortodox de Caransebes, amb una mostra de cant religiós polifònic emparentat amb els cants grecs i russos, i Ion Peptenar, un dels grans intèrprets del taragot, un instrument híbrid entre el saxo i el clarinet, amb un so molt peculiar, que dona caràcter a la música popular romanesa.

La segona part del programa continuarà en clau de rumba catalana. I més concretament, amb un repàs per algunes de les peces més destacades que el grup barceloní Sabor de Gràcia ha gravat en els seus vint-i-cinc anys d'història. De la tradicional "La Mare de Déu quan era xiqueta" a un popurri d'homenatge al Pescadilla, passant per "Carita de bolero", composició de Yumitus on brillen la guitarra de Vicenç Solsona i el violí d'Ernesto Briceño.

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de les 14 a les 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.
FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]