Actualitzat el 24/03/2021

En Jaume Vidal ja té el seu llibre

Aquest 25 de març es presenta al CAT la biografia del popular graller vendrellenc

En Jaume Vidal i Vidal, popular graller vendrellenc conegut també com Carboner o Submarino, és el protagonista del llibre Esbós d'un músic, que es presentarà aquest dijous 25 de març a les 19 h al Bar del CAT de Gràcia, en el marc d'un festival Tradicionàrius que enfila ja la recta final. 
Tito Peláez i Jordi Roura observant la lliçó magistral de construcció d'inxes de Jaume Vidal al Tradicionàrius, el 15 de febrer de 1991. Foto: Norbert Tomàs - Arxiu del CAT

Esbós d'un músic és un llibre sobre el compositor i graller Jaume Vidal i Vidal, editat per l'associació Amics de l'Orgue del Vendrell i Les Gralles del Baix Penedès, amb la col·laboració del departament de Cutlura i l'Ajuntament del Vendrell.

El protagonista d'aquest treball, Jaume Vidal (el Vendrell, 21 d’agost de 1918 - 4 de maig de 1996), conegut també com Carboner, Maestro o Submarino, va ser un músic i compositor del Vendrell, que ha sobresortit en el món modern de la gralla. Sonador de gralla i fundador de Les Gralles del Baix Penedès el 1975, compositor, arranjador i pedagog, va formar tota una generació de grallers i va potenciar la gralla com a instrument musical. El llibre recull la recerca que s’ha fet per reconstruir la seva biografia a partir de les 209 peces del Fons Jaume Vidal i Vidal de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès: melodies de balls, actes i cançons populars i de moda de l’època, cuplets i ballables, peces originals ja editades o inèdites, i un recull d’entrevistes a familiars.

Després de la presentació del llibre, la colla Grallers de Barcelona estrenaran la sardana "Bastonera", de Jaume Vidal, en què aquest recrea alguns dels seus balls de bastons com "El rotllet", "La Rosanna" i "L'Aboi". L'acte s'ababarà amb un altre tema emblemàtic del músic, la "Polca del pam-pam".


Grallers de Barcelona

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]