Actualitzat el 20/04/2021

Un comiat alegre

Sallent homenatja Jordi Fàbregas aquest 25 d'abril amb música i cultura popular

Sallent farà aquest 25 d'abril l'homenatge a Jordi Fàbregas que no es va poder fer arran de la seva mort, el passat 20 de gener. Es batejarà la sala gran de la Fàbrica Vella amb el seu nom i sonaran les músiques populars que ell, d'una manera o altra, va impulsar.
Jordi Fàbregas, a la placeta d'Anna Frank de Gràcia Foto: Juan Miguel Morales

Avui, 20 d'abril de 2021, Jordi Fàbregas hauria fet 70 anys. Coincidint amb aquesta data, al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia s'ha presentat l'homenatge que la vila de Sallent li farà el proper diumenge, 25 d'abril, a partir de les 11 h, a l'Espai Cultural Fàbrica Vella.

En l'acte del CAT han tocat Roger Andorrà i Marcel Marimon (representants respectivament dels dos instruments que tocava Jordi Fàbregas, la gralla i la guitarra, i de les seves dues llars, Sallent i la Vila de Gràcia). Han sonat "Les balladetes", característiques de les Enramades sallentines, així com el "Ball de bruixes" i "Som de Sallent", amb música del mateix Jordi Fàbregas sobre una lletra del seu pare, Josep Fàbregas. També ha intervingut la vídua del músic, Lola Capdevila, que ha emocionat tothom quan ha dit que el millor que es pot fer per recordar-lo és "fer sonar la música d'arrel arreu".

Les balladetes, el ball de bruixes i el "Som de Sallent" no deixaran de sonar aquest diumenge a Sallent, així com altres peces emblemàtiques i representatives de la tasca que Jordi Fàbregas va fer com a músic i activista de la cultura popular. L'acte, per exemple, s'obrirà amb el "Ball d'homenatge", la peça protocolària a partir del Ball de Gitanes de Sant Celoni que el mateix Fàbregas i Esteve León van encarregar a Jaume Arnella i el coreògraf Joan Serra.

Ruth Matamala, que presentarà la segona part de l'acte, ha explicat que l'acte ha estat preparat per una comissió formada per familiars, amics i entitats de Sallent i músics del CAT i de l'Esmuc, i que mentre preparaven les activitats s'han anat adonant de la quantitat de feina i de repertori que Jordi Fàbregas va crear. "Aquest serà el comiat que Sallent no va poder fer a Jordi Fàbregas quan va morir. I serà un comiat alegre, com a ell li hauria agradat", ha explicat. 

A més d'Arnella, hi haurà una bona colla dels músics de folk d'arreu del país que van treballar i aprendre amb ell: Pau Benítez, Joana Domènec, Dani Àlvarez, Ricard Ros, Ivó Jordà, Eduard Casals, Lluís Gelis, Sònia Àrias, Roger Cucurella, Pol Ducable, Tito Pelàez, Roser Serrano, Anaís Falcó, Carol Duran, Simone Lambregts, Pau Vinyoles, Cati Plana, Blai Casals, Xavi Rota, Jaume Punsola, Christian Simelio, Marcel Casellas, Marc Figuerola, Pau Benavent, Andrea Moliner, Jordi Barbet 'Kami', Boris Pi, Patri Garcia, etc. 

En representació del CAT, Esteve León ha afirmat que fins que no es pugui representar l'espectacle amb què s'havia d'obrir el Tradicionàrius d'enguany (una posada al dia d'Almanac, un dels grans discos del grup La Murga de Jordi Fàbregas, que finalment es va haver de suspendre) no es podrà considerar que aquesta edició s'hagi acabat del tot.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]