Actualitzat el 06/05/2021

El CAT recupera el concert 'Almanac 40 anys'

Havia d'inaugurar el Tradicionàrius 2021 amb al participació de Jordi Fàbregas

El CAT Tradicionàrius recupera el concert Almanac, 40 anys que havia d’inaugurar la 34a edició del festival Tradicionàrius amb Jordi Fàbregas a la direcció musical, un projecte compartit amb la Fira Mediterrània de Manresa. Després de la mort de Fàbregas, l'espectacle es farà finalment el 29 de maig.
Josep Pons, Jordi Fàbregas i Saki Guillem

Un cop passats uns mesos de la sobtada mort de Jordi Fàbregas -músic, gestor, director del Centre Artesà Tradicionàrius-, els seus companys del CAT han decidit recuperar el concert Almanac, 40 anys que havia d’inaugurar la 34a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius de la mà del mateix Fàbregas. El projecte era un encàrrec perquè es revisessin les cançons de l'LP Almanac (Edigsa, 1981) de La Murga mesclant músics veterans amb músics més novells.

Finalment, l'espectacle es farà el dissabte 29 de maig al CAT de Gràcia (20 h), amb l'aforament limitat a la capacitat de la sala. Les entrades es posaran a la venda a partir de l'11 de maig.

Saki Guillem és qui es farà càrrec de la direcció musical i la producció del projecte, compartit amb la Fira Mediterrània de Manresa. Es comptarà amb els mateixos músics convocats pel concert: Saki Guillem, Eduard Altaba, Roger Andorrà, Jordi Barbet “Kami”, Eduard Casals, Jordi Macaya, Eliseo Parra, Cati Plana i Sergi Vergés. La veu, que hauria d’haver estat la de Jordi Fàbregas, finalment la posarà Arturo Gaya.

La Murga i Almanac, 1981
Sumant més influències de les noves propostes del folk italià i francès dels anys setanta i empeltant també el folk laietà, Jordi Fàbregas idea Almanac, el disc deliberadament homònim del grup francès Malicorne. Aquest disc és probablement la proposta fundacional del folk (la música tradicional catalana) contemporània. 

Almanac va ser el primer disc de La Murga, un 'supergrup' amb una formació musical d’altíssima qualitat que va reunir Josep Pons –l’actual director de l’Orquestra del Liceu–, Eduard Altaba, Saki Guillem, Enric Esteve, Josep Cabré, Eliseo Parra i el mateix Jordi Fàbregas. La voluntat era portar les cançons i melodies tradicionals cap a un espai de dignificació merescuda, experimentació necessària, risc, respecte i divulgació. D’aquella experiència en van sorgir moltes propostes com les quatre edicions dels Saraus de Primavera als Jardins de l’Antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona (1982,1984,1985,1986), precedents del naixement del festival Tradicionàrius.

Almanac, 40 anys
Ara, 40 anys després, Jordi Fàbregas havia reunit un bon grapat de músics per presentar una versió reinterpretada i diferent però amb l’esperit il·lusionador renovat i augmentat i contemplant amb un cert orgull el testimoni recollit per les generacions posteriors d’aquell Almanac de La Murga. La música dels veterans Eduard Casals, Sergi Vergés, Jordi Macaya, Eduard Altaba, Saki Guillem, Eliseo Parra i Arturo Gaya es mesclarà amb la dels més novells: Cati Plana, Jordi Barbet “Kami” i Roger Andorrà.

Saki Guillem, Josep Pons i Jordi Fàbregas

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]