Actualitzat el 07/09/2021

Ailalà! Aman aman!

Xurxo Fernandes presenta disc nou el 18 de setembre al CAT

El folk gallec està donant a conèixer en els darrers temps propostes altament imaginatives i interessants. Punta de llança d'aquesta escena és Xurxo Fernandes, que presentarà el seu nou disc, el sorprenent Levaino! (autoeditat, 2021), aquest dissabte 18 de setembre al CAT de Gràcia (20 h).   
Xurxo Fernandes

Del crit d'ailalà al crit d'aman aman. Un espectacular pont entre la música de Galícia i la Mediterrània oriental. Això és Levaino!, un projecte bastit pel corunyès Xurxo Fernandes gràcies al seu doble vessant d'etnògraf que ha treballat amb la tradició oral gallega i d'apassionat de les músiques vinculades als territoris de l'antic imperi otomà. D'aquesta manera, veu i pandereta d'arrel gallega es fusionen amb sofisticades escales i refinades orquestracions orientalitzants. 

Xurxo Fenandes va començar a recórrer aldees de Galícia el 1994. I no ha parat des d'aleshores. En paral·lel, ha viatjat per altres contrades i ha estudiat també tradicions musicals com les de les diverses comunitats sefardites que s'escampen pel Mediterrani, i ha impulsat formacions com Radio Cos (sobre balls populars gallecs), Pandereteras sin Fronteiros (sobre tradicions percussives de diversos països) o Jako el Muzikante (sobre la tradició dels cafès aman de fa 100 anys). Una mica de tots aquests projectes és present en la seva nova proposta. Segons diu ell mateix: "Levaino! és un viatge d'autoreconeixement. A Galícia tenim un profund vincle i molt emocional amb el món celta a través de la gaita, però la nostra tradició oral està desconnectada del seu entorn natural. I aquest no és el nord, sinó el Mediterrani. Amb Levaino! volem bastir ponts entre Galícia i el Mediterrani oriental a través de la creació popular col·lectiva".

El repertori inclou peces recollides a Coristanco, Samakov, A Mezquita, Salihli, Tordoia, Larache, Tel Aviv... i desemboca a Galícia, subratllant al voltant de la pandereta les connexions entre territoris i músiques aparentment molt allunyades. 

 

Navega per les etiquetes

Xurxo FernandesCATfolkTradicionàrius

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]