Actualitzat el 05/10/2021

Punta de llança

La Fira Mediterrània estimula la creació jove i recupera la presencialitat total en la 24a edició

La setmana vinent, del 14 al 17 d'octubre, se celebrarà la 24a Fira Mediterrània de Manresa. Després d'afrontar l'edició més complicada l'any passat, la d'enguany vol fer de punta de llança de la represa, tant pel que fa a la cultura popular presencial al carrer com a les noves creacions del folk més jove. 
Les gallegues Tanxugueiras actuaran a la Fira Mediterrània 2021 Foto: Rocío Cibes

"Una Fira Mediterrània que, després d'haver afrontat l'any passat una edició valenta i àgil, amb formats imaginatius i tirant de xarxes, pugui exercir de punta de llança per a la represa de la cultura popular i de la presencialitat", així ha presentat avui al Palau Marc de Barcelona la directora general de Cultura Popular, Adelaida Moya, la 24a edició del principal mercat professional de la música d'arrel als Països Catalans.

Per la seva banda, el director artístic de la Fira del 2019, Jordi Fosas, ha recordat els tres eixos que han vertebrat la programació en aquests tres darrers anys: mirades, joves i present. La mirada a l'arrel es materialitzarà, per exemple, en un documental realitzat per Quim Rutllant i Ester Plana en què diversos actors de l'escena -músics, ballarines, etc- exposen la seva visió del moment i el joc que es viu actualment entre la creació contemporània i l'arrel tradicional.

Pel que fa als joves creadors, Fosas considera que "els últims dos anys hem detectat que cada cop és més habitual que les joves generacions treballin lliurement i sense complexos el material d'arrel, per això hem impulsat un obrador que mira d'acompanyar les produccions de joves creadors que es presentaran enguany i també al 2022". La primera producció a sortir del forn d'aquest obrador serà l'espectacle inaugural de la Fira: l'estrena de Trencadís, primera producció de l'OMAC (Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya), amb un repertori encarregat al compositor Dani López.   
 
El tercer eix, el del present, és el que segons el director de la Fira "intenta explicar a través de l'arrel els moments que estem vivint. Després de posar el focus els anys passat en qüestions de gènere i sostenibilitat, enguany parlarem sobre un altre àmbit que és una prioritat: l'educació i la cultura, a través de ponències i activitats, tant en alguns centres educatius de Manresa com a l'àrea professional".

A la Fira Mediterrània es recuperarà el volum d'activitat presencial del 2019: s'hi presentaran un total de 67 propostes artístiques; 43 d'elles seran estrenes i 37 tindran la música com a eix central. Està previst que els aforaments estiguin al 70% de la capacitat de cada espai i que tots els espectacles acabin abans de dos quarts d'una de la matinada. Hi haurà presentacions vinculades a l'escena mediterrània de les músiques del món, com les catalanes Tarta Relena, la grega Marina Satti o el marroquí Walead Ben Selim, però també de més enllà, com el grup de pandeireiras gallegues Tanxugueiras, que estan suposant tota una revelació en els darrers temps, o l'artista Amorante, amb un univers molt particular que pivota sobre el cançoner tradicional basc.  

Els organitzadors també expliquen amb orgull que aquesta serà la Fira en què tornarà la cultura popular i l'associacionisme al seu espai natural, el carrer, després que l'any passat s'hagués de suprimir totalment. En el marc del pla de represa que ha dissenyat la direcció general de Cultura Popular, s'hi presentaran 16 associacions, i també es generarà un espai de debat amb el cicle de conferències Mirall. La plaça Porxada, a més, s'habilitarà com un nou espai de la fira per activitats de cultura popular.

Sortegem dues entrades dobles
Des de Sons de la Mediterrània i Enderrock sortegem dues entrades dobles, una per al concert de Tarta Relena i l'altre per al de Libérica. Pots participar en el sorteig, fins al dimarts 12 d'octubre a les 23.59 h, omplint aquest fomulari.

Navega per les etiquetes

ManresafolkFira Mediterrània

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]