Actualitzat el 04/11/2021

Robert Gerhard i la música vocal d'arrel popular

El músic vallenc protagonitza un documental al festival In-Edit

"Aquells que mantenen viva una tradició no són els que s'hi conformen, sinó els que la transformen". La frase és de Robert Gerhard, protagonista d'un documental que es presenta aquest dijous 4 de novembre a les 16.30 h, als multicines Aribau de Barcelona, en el marc del festival In-Edit.
Robert Gerhard

La figura del compositor Robert Gerhard (Valls, 25 de setembre de 1896 - Cambridge, 5 de gener de 1970) centra el documental de 32 minuts de durada Robert Gerhard i la música vocal d'arrel popular amb direcció d'Escafior Films i produït per la discogràfica Seed Music amb motiu de la commemoració oficial que recorda el 125 aniversari del naixement del músic.

El documental es podrà veure als Aribau Multicines (sala 4) aquest dijous 4 de novembre a les 16.30 hores, i és un reconeixement complet i molt coral al compositor català, una de les figures més grans i més oblidades de la música europea de l'últim segle, el recorregut del qual, sobretot a l’exili, passa des de la relació establerta amb Arnold Schönberg a Viena fins a la música serial, l’electroacústica i l’electrònica, sense perdre mai de vista el cançoner tradicional català. D’allò local a allò universal. Aquest és el fil conductor que ressegueix el documental realitzat a recer de la publicació del disc Robert Gerhard: Vocal Folksongs (Seed, 2020) que posa en valor la relació de Gerhard amb la música popular no només catalana sinó també ibèrica i francesa, així com la seva fascinació per l'orient que s'expressa amb la inclusió dels 7 Haiku.

El documental inclou els testimonis de les sopranos Núria Rial i María Hinojosa Montenegro, de la mezzo Anna Alàs i Jové, el director Francesc Prat, els musicòlegs Julian White i Oriol Pérez Treviño, així com els responsables de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, i de l'Institut d'Estudis Vallencs, on actualment hi ha part del fons del compositor. Durant tot el festival In-Edit, que acaba el 7 de novembre vinent, el documental també està disponible a In-Edit TV. Posteriorment, el documental serà emès per Televisió de Catalunya.

Després de la projecció del documental als Aribau Multicines, tindrà lloc un col·loqui amb la participació dels realitzadors de la peça audiovisual, Marc Cuscó i Marc Roca; del comissari de l'Any Gerhard, Edmon Colomer; i de la productora del disc i de l'audiovisual, Rut Martínez, de la discogràfica Seed Music. La presentació del documental i del disc que s'hi vincula coincideixen amb la celebració del cinquè aniversari d'aquest segell català centrat a donar suport als músics i compositors catalans i que ha publicat una quarantena de títols durant aquest període.

Robert Gerhard i el vincle amb la música popular
Robert Gerhard i Ottenwaelder és un dels compositors europeus més importants del segle XX. En aquest sentit, aquest documental dona veu a un conjunt d'intèrprets catalans de primera fila i posa en valor diverses obres cabdals del repertori vocal de Gerhard basades en textos d'arrel popular.

D'una banda, les Vuit cançons populars catalanes (1929), dedicades a la soprano Conxita Badia, que es van estrenar el 1929 al Palau de la Música Catalana, en un concert monogràfic organitzat per l’Associació de Música da Camera dedicat a un Gerhard que acabava de tornar de l’estada a Viena amb Arnold Schönberg. Les Six chansons populaires françaises (1944) ja corresponen a l’època britànica de Gerhard. El traç depurat i auster de la poesia japonesa, molt en voga a Europa des que el Japó es va obrir al comerç internacional el 1853, inspira els 7 Haiku (1922, rev. 1958) a través dels poemes —en català i en francès— d’una altra icona avantguardista, Josep Maria Junoy.

Pel que fa al repertori orquestral, enregistrat a la sala Pau Casals de L'Auditori amb la soprano Núria Rial i l'OBC, sota la direcció de Francesc Prat, se centra en el Cancionero de Pedrell i en les versions orquestrals de les Sis cançons populars catalanes que els responsables de L'Auditori de Barcelona ja van programar durant la temporada 2020-2021. En aquesta part del repertori, la música tradicional resulta un element més dins d’un ric mosaic sonor que l’aproxima a les inquietuds avantguardistes des d’un prisma personal.

Aquesta producció audiovisual, enregistrada en plena pandèmia, ha tingut lloc a l'auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú, a L'Auditori de Barcelona i a l'auditori Espai Ter de Torroella de Montgrí.

Navega per les etiquetes

In-EditdocumentalRobert Gerhard

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]