Actualitzat el 10/11/2021

De la revifalla de la gralla al naixement del FIMPT

Mor Miquel González, músic i activista de Vilanova i la Geltrú

El festival FIMPT de Vilanova i la Geltrú ha anunciat la mort aquest 9 de novembre de Miquel González, un dels inspiradors d'aquest festival, graller i figura cabdal en la recuperació de la cultura popular i tradicional a la capital del Garraf, del Carnaval a la Festa Major, passant pels Grallers de l'Acord.
Miquel González Foto: Arxiu FIMPT

Miquel González Sánchez va treballar a l'ajuntament de Vilanova i la Geltrú en diversos departaments, però és recordat molt especialment per la seva llarga i fecunda vinculació a la vida associativa i cultural vilanovina. El Carnaval, la Festa Major, els Pastorets, L'Acord, la Unió Vilanovina, el FIMPT, l'escola d'instruments tradicionals... en tots aquests esdeveniments i entitats van comptar amb una empenta entusiasta i decisiva per part seva.

Val la pena destacar la seva participació en la concepció del FIMPT, un festival que va esdevenir tot un referent per la seva ambiciosa programació, on es combinava l'estima per la cultura i la música locals amb les propostes internacionals de qualitat, posades en context, explicades amb cura i allunyades de la pura comercialitat. El festival va néixer a partir d'una Comissió de Recerca i Promoció de la Cultura Popular del primer Ajuntament democràtic de Vilanova i la Geltrú. González formava part d'aquesta comissió, i ja no va deixar d'estar vinculat amb el festival, que va codirigir amb Jordi Turtós entre els anys 2000 i 2007.

En una entrevista amb el periodista Joan Ignasi Gómez al primer episodi de la sèrie Vida privada del Canal Blau, González, que era cec de neixement, va explicar com un fet cabdal de la seva vida va ser el deixar l'internat de les escoles de l'ONCE a integrar-se en el batxillerat a l'institut. També va confessar que li feia una il·lusió especial haver compartit escenari amb personalitats com l'acordionista basc Kepa Junkera i el grup xilè Quilapayún.

També era un melòman desfermat i un ferm reivindicador de la tradició de la gralla a Vilanova i la Geltrú i un defensor que els coneixements s'han de compartir sempre i traslladar-los als més joves perquè puguin millorar. Amb el seu grup, els Grallers de l'Acord, creat el 1979, va formar i ajudar nous grups i grallers, a més de fer gires internacionals, recuperar antigues músiques tradicionals i generar nous balls i concerts de gralles, així com nous continguts patrimonials per a la festa. Una feinada immensa que va ser agraïda i celebrada en el concert d'homenatge que se'ls va dedicar el 25 d'octubre de 2019 al teatre Principal de Vilanova i la Geltrú, impulsat per un grup d'alumnes seus, els Clau de Mar, i la participació de grallers i músics de diverses edats i estils. També es van reunir per a l'ocasió els mateixos Grallers de l'Acord.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]