Actualitzat el 17/01/2022

La pizzica pessiga el rock occità

Maria Mazzotta continua eixamplant els límits de la seva música, ara amb els occitans Pulcinella

La cantant de la Pulla Maria Mazzotta va causar sensació a la Fira Mediterrània de Manresa del 2019. Va escampar-se el virus i la circulació internacional de propostes minoritàries va quedar molt tocada. Però ella segueix endavant. El seu àlbum amb els Pulcinella, de Tolosa de Llenguadoc, és extraordinari. 
Maria Mazzotta i Pulcinella

El disc Grifone (autoeditat, 2021), de la cantant de la Pulla Maria Mazzotta al costat del quartet de Tolosa de Llenguadoc Pulcinella, va ocupar el número 1 de la llista de la World Music Charts Europe (WMCE) el desembre passat. I l'ha continuat ocupant aquest gener.  Es tracta d'un treball amb què la cantant continua escampant arreu el pessic de la pizzica, la gràcia de la tarantel·la i, en general, la força i la teatralitat de la música popular del sud de la península itàlica. A l'àlbum, durant gairebé una hora, la veu de Mazzotta i aquestes músiques que s'han desenvolupat tradicionalment en contextos de gent molt humil i llargues vetllades, intenses i suoses, es troben amb els desenvolupaments coloristes, propis del jazz i el rock progressiu, però també permeables a músiques populars com el tango o la musette, que facturen els eclèctics Pulcinella.

Curiosament, un altre grup emblemàtic del Salento –i, de fet, una formació on ha cantat durant uns quants anys Maria Mazzotta–, el Canzoniere Grecancio Salentino, s'ha situat al número 1 dels discos de l'any en la llista elaborada per la mateixa WMCE amb un altre treball al voltant de la pizzica especialment heterogeni: Meridiana (Ponderosa Music, 2021). En paral·lel, la cantant continua presentant el seu disc anterior, Amoreamaro (audioimage, 2020) en un format molt més despullat: veu, acordió i percussions.


FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]