Actualitzat el 10/02/2022

València, ciutat apatxe

Carles Dénia musica Ramon Ramon en el tercer lliurament del seu disc 'Mussol'

Carles Dénia ha publicat aquest dijous 10 de febrer el tercer senzill del seu disc El mussol. Es tracta d'"Oda apatxe a València", sobre un poema de Ramon Ramon i Raga. Anteriorment ja havia publicat "Poema per a la nit de Cap d'Any", del mateix Ramon, i "Puc veure a través", d'Enric Marco.
Carles Dénia Foto: Rafaê

Fa uns anys, Carles Dénia va músicar l'antic poema de l'alzirenc Ibn Khafaja "Valencians, quin goig el vostre". Adaptats de l'àrab clàssic al valencià per Josep Piera, aquells versos retrataven horts i marjals com un etern paradís, el lloc ideal per entregar-se als plaers de la vida. La cançó, que va formar part del disc El paradís de les paraules (Comboi, 2011), arrencava amb la veu cantant sobre un coixí de percussions múltiples a càrrec d'Aleix Tobias, a les quals s'hi afegien després la resta d'instruments.  

Nou-cents anys després, el poeta de Catarroja Ramon Ramon va escriure un altre poema, en aquest cas dedicat a la ciutat de València, que vindria a ser la cara B d'Ibn Khafaja: igualment sensual, però molt més descarnat. El text, que va incloure's al poemari Cor desmoblat (2004), retrata una ciutat salvatge i agressiva, nocturna i marginal, maltractada i colonitzada, amb un llenguatge esquemàtic, directe i cru. En definitiva, just al contrari d'aquells racons bucòlics i amables que descrivia Ibn Khafaja. Curiosament, "Oda apatxe a València", tot i la diferència en el to de la lletra, també cavalca amb veus doblades sobre un coixí percussiu de panderos quadrats, caixons, djembé, panderetes, morter i botella d'anís, i inclou un llarg solo de guitarra elèctrica.     

El paradís a Portugal
Precisament els poemes d'Ibn Khafaja i de la resta de poetes andalusins que el músic de Gandia va musicar a El paradís de les paraules sonaran al festival Live in a Box, que se celebrarà del 14 al 16 d'abril en tres ciutats portugueses. Concretament, Carles Dénia i el seu quintet actuaran el dia 14 al Teatro das Figuras de Faro i el 16 al Teatro Municipal de Sao Luiz de Lisboa.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]