Actualitzat el 08/03/2022

Ullsclucs inaugura l'Any de l'Obra del Cançoner Popular

La coproducció de Fira Mediterrània i L'Auditori obre la commemoració del centenari

Aquest diumenge 13 de març, a la sala Oriol Martorell de L'Auditori de Barcelona (18.30 h), el concert adreçat al públic familiar Ullsclucs donarà el tret de sortida a la commemoració del centenari de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya.  
Representació d''Ullsclucs' al Teatre Conservatori de Manresa, durant la passada Fira Mediterrània Foto: Txus Garcia

Ullclucs ofereix una passejada amb els sentits ben oberts per descobrir el nostre entorn natural i humà a través dels sons, i de les músiques que neixen d’aquests sons. El repertori el conformen músiques d’arrel, algunes recuperades de l’Obra del Cançoner, i redescobertes per a l’ocasió des d’una òptica contemporània, de la mà de cinc músics que beuen tant de la música tradicional com de la més actual: el percussionista Arnau Obiols (que hi toca també el rabequet i que s'ha fet càrrec de la selecció i direcció musical), Carles Belda (acordió diatònic i guitarra), Alba Careta (trompeta), Juliane Heinemann (guitarra i sintetitzadors) i Pep Pascual (saxo, tenora, flabiol, serra...). Ah, i tots canten i fan cantar.

Cent anys d'un projecte cabdal
L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya va ser un dels projectes privats més ambiciosos que es van emprendre durant la primera meitat del segle XX, amb l’objectiu de recollir i estructurar el llegat de la tradició oral de tot el territori de parla catalana. L’oralitat té moltes facetes, però la musical és de gran importància per conèixer i estudiar la vida, els costums, les tradicions locals i més generals de Catalunya i de tots els Països Catalans. Aquesta iniciativa va permetre recollir materials de gran valor que, agrupats sota el títol d’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, completen un dels arxius més valuosos del país. L’objecte no era només fer un cançoner sinó generar un corpus ben estructurat, que permetés estudiar les arrels de la música catalana i la seva relació amb els contextos socials de cada lloc i cada moment.

La commemoració dels cent anys del Cançoner té tres grans objectius: en primer lloc, fer conèixer la gran labor que van fer en aquells anys, especialment en les missions de recerca, i fer que la recerca tingui una divulgació cantada actual en una gran varietat de gèneres i situacions; en segon lloc, promoure treballs de continuació en l’estudi de l’oralitat cantada per tal d’aprofundir en allò que aleshores l’Obra del Cançoner no va poder arribar a fer, i per tal de posar-ho al dia amb plantejaments i tècniques contemporànies, i en tercer lloc, debatre el sentit i els efectes positius que l’acció de cantar cara a cara pot tenir en la societat actual i en la vida de les persones. 

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]