Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 26/07/2022

Guia folk de la Mercè

Triem onze concerts -i un toc d'inici– a la programació de la festa major de Barcelona

El proper setembre, Barcelona viurà unes festes de la Mercè sense restriccions (toquem fusta). De propostes, n'hi ha per a tots els gustos. I com havíem fet altres vegades, a Sons de la Mediterrània hem fet una tria amb dotze propostes relacionades amb el folk, la música d'arrel i la cançó mediterrània.
Rachele Andrioli Foto: Giuseppe Rutigliano

1. Mannarino

23 de setembre. Avinguda de la Catedral. 00 h
El cantautor romà Alessandro Mannarino actuarà per primer cop a Catalunya. Actualment presenta el seu cinquè disc, V (Universal, 2021), un àlbum gravat en diverses ciutats i pobles del món i que convida a capbussar-se en la saviesa ancestral dels pobles indígenes.2. Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou
23 de setembre. Rambla del Raval. 0:30 h
Bnat Timbouktou (Filles de Timbuctú) poua en la tradició de la música gnaua. Però aquest grup que encapçala la sonadora de güembri Asmäa Hamzaoui té un element pioner important: enmig d'un estil protagonitzat per confradies d'homes, és un grup totalment femení. El seu primer disc es diu Oulad Ighlaba (Ajabú!, 2019). 

3. Joana Dark 
24 de setembre. Fabra i Coats. 20 h
Joana Dark, el projecte que impulsa la cantant Ariadna Rulló, revisa amb nous arranjaments electrònics i un discurs crític i feminista el repertori tradicional català, amb cançons i tonades extretes principalment del Folklore de Catalunya, de Joan Amades.   

4. Rachele Andrioli + Vinicio Capossela
24 de setembre. Teatre Grec. 20:30 h
Un cantautor italià que sí que ja ha viscut unes quantes nits triomfants a Barcelona és Vinicio Capossela. Aquest cop, es presentarà amb l'espectacle en què celebra trenta anys als escenaris. I el precedirà el cor femení de la cantant salentina  Rachele Andrioli, que acaba de publicar un disc extraordinari: Leuca (Finisterre, 2022).

5. Momi Maiga & Vernau Mier
24 de setembre. Jardins de Pla i Armengol. 21:45 h
El sonador de kora de Casamance Momi Maiga ha connectat intensament en els darrers anys el seu instrument i la seva tradició musical amb tota mena d'intèrprets i estils. Aquí farà duo amb el saxofonista i compositor gironí Vernau Mier

6. Peret Reyes
24 de setembre. Avinguda de la Catedral. 22 h
Història viva de la rumba catalana, i més concretament de la comunitat gitana que va fer créixer aquesta música des d'un indret molt concret i genuïnament barceloní: el carrer la Cera i el barri del Portal. Des que va començar a aprendre a tocar la guitarra amb Peret fins avui, que és un dels màxims referents del gènere, Peret Reyes és sinònim de rumba i salero.7. Marina Satti
24 de setembre. Moll de la Fusta. 23 h
La cantant grega Marina Satti va ser un dels caps de cartell de la passada Fira Mediterrània de Manresa. Ara actuarà a Barcelona poc mesos després de publicar el seu primer disc, Yenna (Walnut, 2022), on fa confluir sons tradicionals grecs, balcànics i de la Mediterrània oriental amb elements del hip hop i l'electrònica.

8. Paolo Angeli
25 de setembre. Jardins de Pla i Armengol. 20 h
Equipat amb la seva guitarra preparada de 18 cordes, el músic, musicòleg i experimentador sard establet a Barcelona Paolo Angeli presentarà el seu darrer treball discogràfic, Rade (ReR, 2022), on els paisatges mediterranis es recreen entre la tradició i els sons experimentals. 

9. Pepe Habichuela
25 de setembre. Avinguda de la Catedral. 22 h
Un dels integrants més il·lustres de la nissaga flamenca i granadina dels Habichuela és aquest guitarrista, que al costat de Morente va signar alguns discos revolucionaris i que en solitari ha seguit una carrera més que interessant, especialment vinculat al segell Nuevos Medios. 

10. Anna Ferrer
26 de de setembre. Antiga Fàbrica Estrella Damm. 17:30 h
La menorquina Anna Ferrer ha publicat diversos discos que han anat de la música tradicional als sons més experimentals. En el seu darrer espectacle, Parenòstic, es presenta tota sola i fa una síntesi d'influències i referents.

11. Vozes i Marta Valero
26 de setembre. Seu del Districte de Nou Barris. 19:30 h
La plaça major de Nou Barris acollirà un concert dedicat a la cantant Mina, diva de culte el repertori de la qual serà interpretat per la mezzosoprano Marta Valero juntament amb l'Orquestra Simfònica Vozes, un projecte cultural i social que treballa per la integració a partir del treball musical amb nens i adolescents.12. Ministrils del Camí Ral
23 de setembre. Plaça Sant Jaume. 19:45 h
I per descomptat, no podem deixar de recomanar el tradicional seguici dels Ministrils del Cami Ral, agrupació formada per una trentena de músics amb instruments tradicionals que acompanyen el seguici festiu i interpretarà el "Toc d'Inici" a la plaça de Sant Jaume. Com tantes altres iniciatives, aquesta tradició va arrelar gràcies a l'empenta de Jordi Fàbregas, que en va ser director fins que va morir. Actualment els Ministrils del Camí Ral els dirigeix Eduard Casals.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]