Actualitzat el 05/10/2022

Un sac ben ple

Ricard Ros presenta el seu projecte personal a la Fira Mediterrània

El cornamusaire de Sant Boi de Llobregat Ricard Ros presentarà a la Fira Mediterrània de Manresa el seu nou projecte personal, ROS. De moment, ja ha avançat un primer tema del proper EP, "Sac buit". En realitat, però, el seu és un sac ben carregat d'experiències i d'idees de futur. En parlem amb ell. 
Ricard Ros
 
ROS és el teu projecte més personal, però hi conflueix tot el bagatge de tot el que has anat fent fins ara, oi?
Feia temps que em corria pel cap. A casa anava fent gravacions i em muntava temes meus, per ús particular, o per aprofitar-ho després amb algun grup. En tinc una pila, i la majoria no els he tret mai. Durant el confinament, vaig fer-ne encara més, i amb la idea de tocar-los jo amb el sac de gemecs, seguint un gran referent com Martyn Bennett, que ha fet això amb la gaita escocesa. Ha sigut una inspiració, però jo he intentat fer-ho amb el sac de gemecs i al meu estil, usant sintetitzadors analògics, caixes de ritmes... i mirant de trobar un equilibri entre els sons acústics i els electrònics.Però al tema que has presentat, "Sac buit", t'acompanya tota una banda.
Sí, el grup de directe són Marta Barbero (violí), Laura del Pino (trompeta), Roger Félez (guitarra) i Lucho Torres (percussió). El disc l'estic gravant jo sol, però hi vaig posant pinzellades del grup, i també de músics amics com el guitarrista Ciscu Cardona, que toca a "Sac buit". Les cançons van néixer a casa i ara les estic vestint una mica amb els companys. La idea és reunir-les en un disc que sortirà a principis de l'any vinent. 

Com serà el repertori de directe? 
Més de la meitat són propis, i la resta tradicionals. També, com és habitual, hi ha repertori de sac de gemecs. Al disc, de moment, hi ha una peça cantada: el "Ball de la Civada" convertit en "Ball de la carxofa" per parlar de la problemàtica dels pagesos al Delta del Llobregat. Al directe, però, hem preparat dues peces mes cantades, tradicionals: "La presó de Lleida" i "L'u d’Aielo". El directe estarà basat en les peces del disc que son de composició propia i peces de sac de gemecs populars i tradicionals. 

El projecte ROS s'ha anat cuinant a foc lent fins que ha estat prou madur?
Feia temps que ho tenia al cap, però ara he vist l'oportunitat de dur-ho a la pràctica i em venia de gust. Ha aribat l'hora de presentar-ho al públic i donar-li un caràcter professional. 

Tu i altres músics fa molt de temps que batalleu per donar a conèixer i fer lluir el sac de gemecs. L'any passat va publicar-se el primer disc com a solista de Francesc Sans –'L'infinit' (Segell Microscopi, 2021), que ha estat tota una fita. Creus que és un bon moment per a l'instrument?
Sí! El disc del Francesc és un referent absolut. El sac de gemecs ha estat present en el folk i la música tradicional, però per primer cop se li ha donat tot el protagonisme, liderant tot un projecte. Penso que a partir d'ara poden començar a sortir més 'bolets' com aquest i pot haver més projecció per al nostre instrument. Hi ha molta gent que el toca molt bé i festivals com el Cornamusam d'Olot que hi aposten molt fort. Els darrers anys hi he anat sempre i he vist com ha anat creixent. Ara amb el sac de gemecs vivim un gran moment, i toca intentar que l'instrument millori i que hi hagi moltes propostes variades al seu voltant.

Navega per les etiquetes

ROSFira MediterràniaManresaRicard Ros

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]