Actualitzat el 11/04/2023

Vint anys d'Etnomúsic

Miquel Gil obrirà una edició especial i ampliada del festival a La Beneficència de València

L'Etnomúsic, el cicle de música d'arrel que organitza el Museu Valencià d'Etnologia, celebra 20 anys amb una programació especial. S'obrirà el 20 d'abril amb Miquel Gil i el seu espectacle sobre el disc Orgànic, oferirà el gros de la programació al maig i s'allargarà després amb concerts a diversos pobles.
Antonio Castrignanò serà un dels participants a l'Etnomúsic  Foto: Giuseppe Rutigliano

El festival Etnomúsic s'ha caracteritzat per oferir al centre La Beneficència de València, cada dijous de maig, concerts de música d'arrel, gratuïts, d'arreu i de qualitat. I enguany, coincidint amb els vint anys del cicle, hi haurà un pòrtic en què es commemorarà precisament les dues dècades d'un disc cabdal, l'Orgànic (Sonifolk, 2021) de Miquel Gil. L'artista de Catarroja hi actuarà el 20 d'abril, acompanyat de Toni Porcar (guitarra), Eduard Navarro (llaüt, dolçaina...), Tóbal Rentero (cordes), José María Reillo (percussió), Gusmà Gil (baix elèctric) i Nel·lo Alfonso (teclats i veus). A més, comptarà amb les col·laboracions de Noèlia Llorens 'Titana' i Borja Penalba.

Ja al maig, arrencaran els concerts setmanals dels dijous. El primer serà el del gallec Xabier Díaz acompanyat del grup Adufeiras de Salitre (4 de maig), presentant el disc As catedrais silenciadas (Músicas de Salitre, 2020) amb un accent femení que continuarà en la proposta de la formació murciana Mujeres con Raíz (11 de maig) i el seu muntatge Del saliente al poniente, on recreen les veus femenines que, des de l'àmbit domèstic, han cantat acompanyant les feines, el descans, els jocs, etc.

Un altre músic valencià que, com Miquel Gil, ha marcat la pauta del folk de les darreres dècades connectant amb les tradicions modals de l'Orient és Efrén López. De cara al seu concert a l'Etnomúsic (18 de maig), ha muntat exrpressament un ensemble amb uns quants dels músics que l'han acompanyat en diversos projectes: la multiinstrumentista castellana Isabel Martín, el sonador de lira cretenca Stelios Petrakis, la sonadora de qanun Sofia Labropoulou, el percussionista franco-iranià Keyvan Chemirani, el flautista bretó Sylvain Barou i el contrabaixista de Castelló Alejandro Royo. I des de la Pulla, Antonio Castrignanò oferirà la seva enèrgica revisió de les músics populars del sud-est italià amb el projecte Taranta Sounds (25 de maig).

En l'àmbit de l'Etnomúsic Perifèric, la part de la programació més oberta a projectes experimentals, es presentaran els murcians Maestro Espada (3 de juny), amb la seva amalgama de sintetitzadors, postisses i llaüts, i la cantaora andalusa Rocío Márquez (10 de juny), en aliança amb l'electrònica de Bronquio.

Hi haurà també un concert familiar amb el veterà músic de Madagascar Kilema (14 de maig) i un altre en col·laboració amb el cicle Música en Construcció del duo Silento (6 de maig), que presentarà De València a ultramar.

A més, com ja s'ha fet en les darreres edicions, el festival es complementarà amb el cicle Etnomúsic als Pobles, enguany amb dues formacions de referència de l'escena valenciana: Krama (el grup encapçalat pel guitarrista Spyros Kaniaris celebrarà el quinzè aniversari l'1 de juliol al Palauet de Nolla, de Meliana) i Urbàlia Rurana (que presentarà el seu Sarau mediterrani l'1 de setembre a Alaquàs i el 30 de setembre a Polinyà de Xúquer). Els concerts de tots dos estaran precedits pel romancer Naiet Cirerer.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]