Henrio i Alba Careta, a la torre modernista Abadal d Avinyó Foto: Sílvia Poch
Dins del repertori de tradició oral, les cançons de bressol són un dels àmbits on, encara avui, s'ha mantingut prou la seva funcionalitat primera: asserenar els nens i fer que s'adormin, a més de reforçar els vincles emocionals entre la veu que canta i l'infant que escolta. Aquest és el material del disc i de l’espectacle
Udolç que s’estrenarà a la Fira Mediterrània de Manresa (5 d’octubre), al Festival Càntut a Cassà de la Selva, on ja va poder-se fer un primer tast en l'edició passada (19 de novembre) i també se’n podrà veure una preestrena al Festival MUMI (Músicas no Minho) a Galícia (22 de setembre).
El nou projecte discogràfic del Càntut segueix les passes dels seus predecessors:
Vega (Bankrobber, 2020), de
Paula Grande i
Anna Ferrer, i
Càntut (Bankrobber, 2016), de
Belda i
Sanjosex. En aquesta ocasió,
Alba Careta i
Enric Verdaguer '
Henrio' estiren el fil de la iniciativa
Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons i la recerca duta a terme per part de l’alumnat de Cassà de la Selva durant el curs 2021-22. Durant aquell procés, els estudiants van recollir més d’un centenar de cançons de bressol de les diferents cultures presents al municipi. Partint d’aquest punt, i sota el nom
Udolç, els dos artistes emprenen un viatge oníric per diverses d’aquestes i altres cançons de bressol, principalment de les comarques gironines i recollides en l’arxiu del Càntut. La voluntat és recuperar les cançons utilitzades en els moments més tendres de la criança i que han passat de generació en generació amb l’objectiu de tranquil·litzar i adormir els infants.
El repertori final consta de 12 cançons de bressol reinterpretades amb arranjaments delicats de collita pròpia, i també de quatre poemes d’
Enric Casasses recitats per ell mateix, ambientats en el món de la nit, del son i dels somnis. Tant el disc com l’espectacle en directe compta amb la producció i les guitarres de
Santi Careta, que hi aporta un acompanyament musical i personal per actualitzar les melodies menys conegudes (que només es troben en el cançoner del Càntut) i també tonades més conegudes com "El Noi de la Mare" o "Son son". A aquesta aliança, s’hi suma la direcció artística de l’espectacle de la companyia Hotel Iocandi, formada per Griselda Juncà i Tomeu Amer.
Les peces d’"Udolç" formen un conglomerat musical que realça el joc entre les veus d’
Alba Careta i
Henrio com a ingredient principal. Amb una instrumentació definida per guitarres acústiques, trompetes, carillons i efectes sonors experimentals diversos, tots els elements connecten, juguen i s’entrellacen en el repertori de manera hipnòtica i onírica. Mantenint una sonoritat natural i fent ús recurrent d’una gravadora de cinta analògica es fa referència a les primeres gravacions documentades en el cançoner en línia del Càntut.
L’àlbum ha estat enregistat a l’estudi de Santa Eugènia de Relat d’Avinyó per Adrià Serrano, produït per Santi Careta, mesclat per ells dos a l’estudi de Gravacions Silvestres i masteritzat amb Yves Roussel Mastering del juny a l’agost del 2023.
Henrio, Alba Careta i Santi Careta Foto: Sílvia Poch
Pel que fa al títol,
Udolç, reuneix diversos matisos i pretén condensar en un sol mot diversos instants presents en el moment d’adormir els infants. Per una banda, la dolçor del lligam que es crea entre adults i infants, de l’amor que es transmet, del ritme bressolant, de les veus cantant a baixa intensitat per dir-se bona nit... I, per l’altra, també contempla aquella part menys tendra i melosa, en què la son i el cansament es fan presents en forma d’udols.