Actualitzat el 13/09/2023

Alba Careta i Henrio recreen cançons de bressol

Presentaran el tercer disc de Càntut, 'Udolç', el 5 d'octubre a la Fira Mediterrània de Manresa

La trompetista i cantant Alba Careta i el cantautor i productor Henrio protagonitzaran el tercer disc de la col·lecció Càntut. Es dirà Udolç (Segell Microscopi / Bankrobber, 2023), explorarà les cançons de bressol i, després de presentar-se a la Fira Mediterrània el 5 d'octubre, sortirà a la venda el 2 de novembre.
Henrio i Alba Careta, a la torre modernista Abadal d Avinyó Foto: Sílvia Poch

Dins del repertori de tradició oral, les cançons de bressol són un dels àmbits on, encara avui, s'ha mantingut prou la seva funcionalitat primera: asserenar els nens i fer que s'adormin, a més de reforçar els vincles emocionals entre la veu que canta i l'infant que escolta. Aquest és el material del disc i de l’espectacle Udolç que s’estrenarà a la Fira Mediterrània de Manresa (5 d’octubre), al Festival Càntut a Cassà de la Selva, on ja va poder-se fer un primer tast en l'edició passada (19 de novembre) i també se’n podrà veure una preestrena al Festival MUMI (Músicas no Minho) a Galícia (22 de setembre).

El nou projecte discogràfic del Càntut segueix les passes dels seus predecessors: Vega (Bankrobber, 2020), de Paula Grande i Anna Ferrer, i Càntut  (Bankrobber, 2016), de Belda i Sanjosex. En aquesta ocasió, Alba Careta i Enric Verdaguer 'Henrio' estiren el fil de la iniciativa Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons i la recerca duta a terme per part de l’alumnat de Cassà de la Selva durant el curs 2021-22. Durant aquell procés, els estudiants van recollir més d’un centenar de cançons de bressol de les diferents cultures presents al municipi. Partint d’aquest punt, i sota el nom Udolç, els dos artistes emprenen un viatge oníric per diverses d’aquestes i altres cançons de bressol, principalment de les comarques gironines i recollides en l’arxiu del Càntut. La voluntat és recuperar les cançons utilitzades en els moments més tendres de la criança i que han passat de generació en generació amb l’objectiu de tranquil·litzar i adormir els infants.

El repertori final consta de 12 cançons de bressol reinterpretades amb arranjaments delicats de collita pròpia, i també de quatre poemes d’Enric Casasses recitats per ell mateix, ambientats en el món de la nit, del son i dels somnis. Tant el disc com l’espectacle en directe compta amb la producció i les guitarres de Santi Careta, que hi aporta un acompanyament musical i personal per actualitzar les melodies menys conegudes (que només es troben en el cançoner del Càntut) i també tonades més conegudes com "El Noi de la Mare" o "Son son". A aquesta aliança, s’hi suma la direcció artística de l’espectacle de la companyia Hotel Iocandi, formada per Griselda Juncà i Tomeu Amer.

Les peces d’"Udolç" formen un conglomerat musical que realça el joc entre les veus d’Alba Careta i Henrio com a ingredient principal. Amb una instrumentació definida per guitarres acústiques, trompetes, carillons i efectes sonors experimentals diversos, tots els elements connecten, juguen i s’entrellacen en el repertori de manera hipnòtica i onírica. Mantenint una sonoritat natural i fent ús recurrent d’una gravadora de cinta analògica es fa referència a les primeres gravacions documentades en el cançoner en línia del Càntut.

L’àlbum ha estat enregistat a l’estudi de Santa Eugènia de Relat d’Avinyó per Adrià Serrano, produït per Santi Careta, mesclat per ells dos a l’estudi de Gravacions Silvestres i masteritzat amb Yves Roussel Mastering del juny a l’agost del 2023.

Henrio, Alba Careta i Santi Careta Foto: Sílvia Poch

Pel que fa al títol, Udolç, reuneix diversos matisos i pretén condensar en un sol mot diversos instants presents en el moment d’adormir els infants. Per una banda, la dolçor del lligam que es crea entre adults i infants, de l’amor que es transmet, del ritme bressolant, de les veus cantant a baixa intensitat per dir-se bona nit... I, per l’altra, també contempla aquella part menys tendra i melosa, en què la son i el cansament es fan presents en forma d’udols.


FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]