Actualitzat el 18/10/2023

Es publica la biografia de Vicent Torrent

Escrita per Josep Vicent Frechina, es presentarà el 25 d'octubre al Micalet

Vicent Torrent. La cançó popular (Sembra Llibres, 2023) es presenta com 'una biografia imprescindible per a entendre qui som i d'on venim'. Coincidint amb la seva publicació, el 25 d'octubre hi haurà un acte al teatre Micalet de València (20 h). 
Vicent Torrent, el 6 de març de 2022 al Centre Artesà Tradicionàrius Foto: Juan Miguel Morales

A l'acte del Micalet, a més del biografiat (Vicent Torrent) i el biògraf (Josep Vicent Frechina), participaran Rosana Pastor, Xavi Sarrià, Amàlia Garrigós i Pep Gimeno 'Botifarra'. Tots plegats celebraran una figura clau de la música popular del País Valencià i dels Països Catalans en conjunt, al capdavant del grup Al Tall, amb qui ha signat un grapat de cançons que ja són patrimoni popular, però també reflexionant i fent aportacions al llarg de dècades en l'estudi i la recuperació de la cultura de tradició oral. I és ben segur que, després de la polèmica retirada del seu nom a l'auditori del seu poble natal, Torrent, i de la mort recent de qui va ser company de fatigues a Al Tall, Manolo Miralles, l'acte prendrà un caire emotiu i rescabalador important.

Això és el que s'explica en la presentació del llibre: "Vicent Torrent és una figura clau en la història de la música actual del nostre país. Amb el grup de la seua vida, Al Tall, va escriure cançons que són autèntics himnes populars i que formen part de la nostra història. Però el seu treball incansable ens ha deixat un llegat encara més valuós: va canviar per sempre la nostra manera d’entendre la cançó popular del País Valencià, va restaurar el vincle perdut entre el present i la memòria antiga de les velles generacions, ens va reconnectar amb la Mediterrània com a marc cultural de referència i va dotar d’autoestima i relat propi els moviments populars d’arreu del territori. Perquè la seua biografia és la de milers de joves que van créixer en la desmemòria i que a les acaballes del franquisme van protagonitzar una apassionant revolució personal i col·lectiva cap a la descoberta de la pròpia identitat. Una generació que va haver de reconstruir la casa en ruïnes de la nostra cultura. Durant més de cinc dècades, Vicent Torrent ha treballat sense treva per reconstruir-la malgrat els atacs de l’extrema dreta i els intents de censura i invisibilització, amb projectes com la Fonoteca de Materials, en què va recórrer el territori enregistrant de viva veu la gent de la terra, o amb l’articulació del concepte de sobirania musical contra l’homogeneïtzació i colonització cultural, encoratjant des de la pràctica la creació musical a l'entorn del concepte de la riproposta i la cançó popular. Aquesta sembra ha fructificat en una extraordinària escena musical valenciana que el té com a mestre. També, en un gran reconeixement institucional, acadèmic i, sobretot, popular. En aquesta biografia, Josep Vicent Frechina ens acosta a la profunditat de la seua figura i obra. Un llegat imprescindible per a entendre qui som i d’on venim. I per a seguir combatent els discursos monoculturals, censors i repressors que ens continuen amenaçant".

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]