Les festes per l'Any Ovidi

Música, poesia i teatre sobre la vida i obra de l'artista alcoià

| 10/03/2015 a les 07:00h

Tot i les negatives del Partit Popular valencià per declarar el 2015 Any Ovidi Montllor, l'alcoià està més viu que mai i la seva música és vigent i ressona com una fera ferotge. Avui fa 20 anys que el músic va marxar de vacances i des d'arreu dels Països Catalans s'han organitzat homenatges al músic, actor, poeta i rapsode.
Ovidi Montllor

El músic de Xàtiva Feliu Ventura va fer una crida a principi de gener on convidava tothom a organitzar la seva festa a Ovidi Montllor, i les reaccions no s'han fet esperar. D'entrada, qui es va avançar dedicant l'edició del 2015 ha estat el festival de cançó d'autor BarnaSants, de principi a final. La inauguració va anar a càrrec de Toti Soler, amic i guitarrista de l'alcoià, acompanyat de Gemma Humet i l'actor Joan Massotkleiner. Pel que fa a la cloenda, el festival es traslladarà al poble natal de l'artista del 9 al 14 d'abril. A més, molts dels músics inclosos en la programació han incorporat al seu repertori algun petit homenatge: Joan Dausà, VerdCel, Marc Parrot, Cesk Freixas, etc. 

Avui es commemoren 20 anys de la mort d'Ovidi Montllor i l'Espai Brossa estrena Homenatge a Teresa, una obra polièdrica amb música de Moisés Olcina, imatges de Xavier Cortés i Carolina Miralles i text de Jordi Botella. 

L'alcoià era un artista de cap a peus i dominava moltes disciplines. De fet, a "Autocrítica i crítica" ell mateix es definia com a "l'artista, el cantant, el pallasso". Cal incloure la seva faceta de poeta, rapsode i actor, i tot plegat ha donat fruit amb una gran diversitat d'actes a l'hora de recordar-lo. 

Un dels actes amb més èxit ha estat Ovidi3, a càrrec de Borja Penalba, el poeta David Caño i el diputat de la CUP i periodista David Fernàndez. El trio creat per a l'ocasió va inaugurar el cicle Terra de Sons de la Garriga i va exhaurir entrades a Vic, fet que va dur a l'organització a programar una nova sessió. En principi no hi ha més actuacions programades, però després de la bona rebuda es plantegen si repetir o no l'espectacle. 

La filmoteca de Catalunya programa una sessió especial, 20 sense Ovidi Montllor, per al proper 14 d'abril. S'hi emetrà la comèdia Con el culo al aire, una pel·lícula de 1980 escrita i dirigida per Carles Mira on l'alcoià té un paper protagonista. 

En el terreny audiovisual, aquests dies s'està rodant el documental ficcionat L'Ovidi: el making of de la pel·lícula que mai es va fer. L'actor Eduard Fernàndez es posa a la pell d'un actor que ha d'interpretar el paper d'Ovidi Montllor, i en el transcurs del llargmetratge es pot seguir el procés creatiu i de coneixença amb el personatge. D'altra banda, Rosana Pastor interpreta la figura d'una productora que juntament amb el seu equip aixequen el projecte malgrat les negatives institucionals, en paral·lelisme amb els obstacles que s'han trobat a l'hora de dur-lo a terme.  

Ovidi Ferotge a Canet de Mar
L'Associació Cultural Plataforma Odeon del municipi del Maresme organitza un cicle multidisciplinar des d'una perspectiva actual i renovada. Aquest dimecres Arturo Gaya, Paco Prieto i Kike Pellicer inauguraran el cicle Ovidi Ferotge amb un concert a l'Escola de Teixits de Punt. A final de mes s'hi projectarà el documental Crònica d'un artista, dirigit per Pere Pons i realitzat per Grup Enderrock. Hi haurà concerts, pel·lícules, recitals de poesia, teatre fins al mes de novembre. A més, la biblioteca de Canet de Mar posarà a l'abast el seu fons sobre l'artista. 

Les sis hores d'Ovidi
Grup Enderrock organitzarà una tarda audiovisual i musical a la seu de la SGAE a Catalunya el dijous 9 d'abril, en una jornada dedicada a Ovidi Montllor on intervindran diversos agents culturals que organitzen commemoracions dels vint anys de la mort del cantautor d'Alcoi, així com projeccions de dos documentals i concerts de músics que l'han versionat com Verdcel, Meritxell Gené, Miquel Gironès, Jordi Montañez o Cesk Freixas, entre d'altres. 
Arxivat a: Any Ovidi