Les cançõns de Névoa

Divendres 29 d'abril la fadista catalana presenta un nou repertori portuguès a Barcelona

| 25/04/2016 a les 14:59h

Névoa oferirà un concert al teatre de Sarrià aquest divendres 29 d'abril on versionarà al català temes de cantautors portuguesos com Zeca Afonso, Sérgio Godinho o Fausto, que tenen una forta relació amb la Revolució dels Clavells. 

Névoa. Foto: Arxiu de l'artista.

La cantant barcelonina Névoa, l'alter ego musical de Núria Piferrer, presentarà aquest proper divendres 29 al Teatre de Sarrià el seu nou repertori, anomenat Cançõns. En aquest espectacle fusiona la tradició lusitana i catalana amb la seva banda habitual, formada per una guitarra, un contrabaix, una bateria i una tenora: "Sóc més música de directe que d'estudi i ja fa temps que penso que el disc hauria de fer-lo després d'haver tocat el repertori en directe; d'aquesta manera va madurant i es va enriquint i el que deixes gravat són versions millors".

En aquest nou treball, Névoa interpreta temes en català d'artistes portuguesos com José Afonso, Sérgio Godinho, Fausto o António Variações, entre d'altres. La cantant comenta que les cançons s'han triat "gairebé soles": "Són melodies que fa anys que em persegueixen, que em trobo taral·lejant a casa. Finalment he trobat el fil conductor, el moment adient i la instrumentació adequada per donar coherència al conjunt i poder presentar-ho com a nou repertori".


La fadista catalana sempre s'ha interessat per la música d'altres països. Ja fa setze anys que Névoa està centrada en el fado i la música portuguesa, però abans, l'any 1999, l'artista va formar part del grup de música tradicional grega Vradiaki: "A mi m'agraden les músiques tradicionals urbanes com el fado, el tango, el rembetiko... Hi connecto més que amb les músiques tradicionals rurals. Si existís a Catalunya un gènere equivalent a aquests, segurament m'hi dedicaria". Amb el fado hi va connectar immediatament: "El sentiment que desprenen, la sensació d'intimitat, les melodies, la instrumentació. En el fado es poden recrear les melodies, jugar amb el fraseig, i refer aquell tema tantes vegades com vulguis, en funció de la lletra i de l'emoció que s'hi vulgui posar en cada moment".

Névoa és una artista catalana vinculada amb la història i la cultura portuguesa. Per aquest motiu, la fadista catalana fa coincidir aquest concert amb la setmana de les celebracions de la Revolució dels Clavells: "És un fet històric que em sembla fascinant: fer una revolució que enderroqui una dictadura sense disparar ni un sol tret, una revolució on l'exèrcit i el poble van de la mà per construir un futur millor. Si no m'equivoco, és un cas únic. Actualment, també estem vivint un moment històric. De crisis econòmiques n'hi ha hagut moltes abans, però aquesta crisi ha portat també canvis interns, íntims. En alguns aspectes, crec que no hi ha volta enrere. És un moment intens, de desconcert, de por però també, d'alguna manera, d'il·lusió".

El concert tindrà lloc aquest divendres a les 21 h al Teatre de Sarrià de Barcelona (c/ Pare Miquel de Sarrià, 8, Barcelona) i les entrades es poden aconseguir a través d'aquest enllaç
Arxivat a: Enderrock, fado, teatre sarrià, revolució dels clavells, música portuguesa, névoa