Pantaleó, protagonistes del gener

La revista inclou un reportatge en profunditat sobre el millor de l'any

| 01/01/2017 a les 07:00h

El pop colorista de Pantaleó encapçala la revista de gener, inaugurant un any que vindrà carregat de novetats discogràfiques. El reportatge central gira al voltant dels Premis Enderrock 2017 de la crítica, i a l'Enderrock d'aquest mes també hi trobareu la selecció dels 50 millors discos de l'any, encapçalada per Sisa i Love of Lesbian. A més a més, els artistes guardonats l'any passat –com Lluís GavaldàXarim Aresté Núria Graham– ens descobreixen els seus discos preferits d'enguany, els millors directes i les seves descobertes. En profunditat descobrim els últims àlbums de Gener i Atupa, dos grups artísticament allunyats a qui els uneix les bones sensacions que estan deixant al País Valencià. A la secció 'Acords i desacords' el músic Santi BalmesLove of Lesbian– i la periodista Júlia Bertran signen els articles d'opinió, mentre que les converses gastromusicals continuen a 'Músics i cuiners', aquest mes entre Ramon Mirabet i David López.


El pop colorista de Pantaleó és el protagonista de l'Enderrock 257. El quintet vallesà va ser una de les grans revelacions del 2015 amb la presentació d’un notable treball de debut, Reina Victòria (Petits Miracles, 2015). Creativament incontinents, poc més d’un any després de la posada de llarg la banda guiada pel talent del cantant i guitarrista Gerard de Pablo ha sublimat la fórmula amb un segon disc, L’apartament (Petits Miracles, 2017), sobre el qual el músic reflexiona al llarg de vuit pàgines.

Els Premis Enderrock 2017 de la crítica inauguren el nou any atorgant al cantautor galàctic Sisa el reconeixement a millor disc pel seu retorn discogràfic amb Malalts del cel (Satélite K, 2016). La llista dels 50 millors discos de l’any l’encapçala un ventall d’artistes que inclou la conquesta interestel·lar de Love of Lesbian, la saviesa pop de Manel, el folk tan sorprenent de Belda & Sanjosex, la veterania de la cançó popular de Quimi Portet i la revelació als escenaris de Roba Estesa. La votació ha anat a càrrec d'una vintena de crítics i periodistes musicals d’arreu dels Països Catalans.

A banda de conèixer el veredicte de la crítica, la revista inclou un reportatge on es demana a deu artistes guardonats amb els Premis Enderrock 2016 –entre els quals Lluís Gavaldà, Xarim Aresté o Núria Graham– quins han estat els millors discos de l’any i els millors concerts en directe que han viscut com a públic, i a més de les millors descobertes, amb curiosos resultats.

En profunditat descobrim Gener, el grup del moment al País Valencià i un dels artistes més destacats de la nova escena del pop en català. La revista s'encarta amb un recull de cançons presentades al seu disc Oh, germanes! (Mésdemil, 2015), que ja ha estat celebrat per la crítica i guardonat amb dos premis Ovidi. L’àlbum és un homenatge al gènere femení i un examen de consciència als mals endèmics de la masculinitat més tossuda.

Un altre grup de la regió, Atupa, conversa amb el periodista Joaqum Vilarnau al voltant del seu quart disc, Quasi res porta el diari (autoeditat, 2016), una fusió rítmica que va del rap més clàssic a l’electrònica, el rock, el trap, el pop i el dancehall.

A la secció 'Acords i desacords' el músic Santi BalmesLove of Lesbian– i la periodista Júlia Bertran signen els articles d'opinió, "Fora de la bombolla" i "On és la meva tribu?", respectivament. El periodista i crític musical Jordi Bianciotto desgrana el disc Oh, germanes! (Mésdemil, 2016) de Gener i el periodista Oriol Rodríguez, fent d'investigador d'hemeroteca, continua amb la secció 'Clàssics ocults' analitzant el disc (Onomaster, 1987) de Bocanegra.  

L'actualitat musical ens brinda les novetats discogràfiques d'Òscar Briz, Coriolà, Lágrimas de Sangre, Atupa i Clara Peya, i també s'inclou un recull de 'Les claus de l'any', que destapa el boom de novetats que es preparen per aquesy 2017. La foto del mes, a càrrec de Xavier Mercadé, està dedicada al pas per barcelona de la banda britànica The Cure, un dels pocs grups que encara conserven la màgia que ja els caracteritzava fa trenta anys.

La secció 'Músics i cuiners', inaugurada el mes de setembre amb diverses patums del món gastronòmic i musical, es fixa aquest mes en el bandautor santfeliuenc Ramon Mirabet i el cuiner ponentí David López, dos artistes que es dediquen als mateixos oficis que els seus pares. Tots dos es troben al Palau de Margalef, a prop de Lleida, on el xef crea els seus plats pensant en grans esdeveniments. Els dos artistes emergents comparteixen amor per la seva professió, i protagonitzen la conversa gastromusical del més.
Arxivat a: Enderrock