premis enderrock

Mark Dasousa, l'artífex de l'escena alternativa del País Valencià

El músic s'endurà el Premi Trayter a Millor productor i arranjador musical durant la gala dels Premis Enderrock 2019

| 23/02/2019 a les 17:00h

Mark Dasousa
Mark Dasousa | Mike Steel
Cada any els Premis Enderrock atorguen un seguit de premis especials amb la voluntat de reconèixer la feina de figures significants del panorama musical català, com ara el Premi Joan Trayter Millor productor i arranjador musical. L'any passat va ser Marc Martín qui se'l va endur, i aquest any serà Mark Dasousa per la seva llarga trajectòria en la creació d'escena alternativa al País Valencià.

"Festa en la casa de Dasousa", canten Zoo acompanyats d’At Versaris a la cançó “Imperfeccions” del primer disc, Tempestes vénen del sud (Propaganda pel Fet!, 2014). La frase reflecteix a la perfecció l’esperit dels Atomic Studio cada cop que s’hi enregistra un àlbum. Ubicat al municipi d’Ondara, a la Marina Alta, fa més de quinze anys que Mark Dasousa és l’artífex de la sonoritat i la producció de l’escena alternativa del País Valencià, amb la filosofia pròpia d’ajudar a crear escena.


El músic i productor va començar a formar-se de manera autodidacta a partir dels anys noranta i va ser entrat el nou mil·leni quan va començar la seva tasca com a productor als Atomic Studio. Per la seva base d’operacions han passat més d’un centenar d’artistes i, sobretot, la nova fornada del hip-hop, un gènere identificat amb la crítica social i la reivindicació en una València amb un govern del PP al llarg de gairebé 25 anys, deutora a més de la música electrònica nascuda als anys vuitanta a la ruta del bacalao.

Des dels seus inicis, ha treballat colze a colze amb grups referencials com Zoo, els enyorats Aspencat o els punyents Smoking Souls. A més, s’ha implicat en l’actual onada feminista i ha accelerat els beats de propostes com la MC d’Almussafes Tesa o el duet Pupil·les. El darrer any el músic, compositor i productor valencià ha assessorat grups emergents com CactusPeranoiaNasanovEl Tio la Careta o La Fúmiga, entre molts altres.


Dasousa afirma que sempre fa les coses "per convicció i per proximitat", que es relaciona i treballa amb bandes del seu voltant creant així una sinergia en què ambdues parts creixen musicalment. Es tracti d'una formació veterana o emergent, el músic explica que en el que es fixa en primer lloc és en "les ganes de fer alguna cosa, que tinguen un missatge, per molt bàsic o complicat que sigui". Si hi es, afegeix, tendeix a recolzar-los perquè "les persones amb qui he treballat han fet això per mi, quan jo tenia ganes de crear, han apostat per mi". 

Es defineix com a "constant, metòdic i autoexigent" i recalca que la tasca de productor té una part de psicologia. "Estàs treballant amb persones que tenen els seus problemes, les seves virtuts i defectes i els seus moments màgics, cal saber tractar-ho", comenta Dasousa. Aquest aprenentatge interpersonal i els consegüents resultats musicals ja fa vint anys que ressonen més enllà del territori valencià. 
 
Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: Enderrock, Premis Enderrock 2019, Premi Trayter, actualitat, productor, Mark Dasousa, EDR Valencià

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.