festivals

Les 10 recomanacions de la Fira Mediterrània 2019

Destaquem una desena de propostes d'entre la diversitat musical que omplirà Manresa del 10 al 13 d'octubre

| 04/10/2019 a les 20:00h

Marala
Marala | Marta Mas
Queden pocs dies perquè engegui la 22a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que enguany ho farà per primera vegada sota la direcció de Jordi Fosas, qui ha estat president del Cercle Marboleny i responsable del Festival ÉsDansa. La cita del Bages destaca pel compromís amb la cultura d'arrel, en un cartell ple de novetats de l'escena mediterrània que uneix projectes de músiques del món i música folk amb propostes de públic familiar o cultura popular tradicional. Des d'Enderrock.cat fem una selecció de les cites recomanades que tindran lloc del 10 al 13 d'octubre en diversos escenaris de Manresa.

Marala Trio
Triangle musical de les illes Balears, el País Valencià i Catalunya, Marala proposa escoltar un repertori de cançons inspirades en la música tradicional dels Països Catalans a través d'un micròfon binaural, un dispositiu que capta els sons en 360 graus. Tecnologia i arrels unides en la música.

Heura Gaya
La melancolia i la intimitat de la cantant Heura Gaya han gestat i fet néixer una proposta de recerca personal que ha desembocat en la referència Gaya (Segell Microscopi, 2019), un compendi de cançons que evoquen la natura i apel·len l’amor romàntic del segle XIX. 
 

Heura Gaya Foto: Anna Sarlé


Tarta Relena 
Duet a cappella amb estils musicals ben variats: des de músiques de tradició oral fins a cançons d'autor de la Mediterrània. El primer disc, de vuit cançons i que porta el nom d'Ora pro nobis (The Indian Runners, 2019), les ha portades a cites destacades del panorama català d'arrel com en festivals de sonoritats més mainstream. La formació actuarà a La Llotja el dijous 10 d'octubre. 

Menut 
Amb la infància i la innocència dels primers anys de vida, el cantautor ebrenc presentarà a Manresa el disc de debut, Terra d'argila (Discmedi, 2019), que situa el guitarró com a fidel escuder del seu pop-folk guanyador del Premi Joventut del Sona9 2018. 
 

Menut Foto: Juan Miguel Morales


The New Catalan Ensemble
La tercera producció de l’ensemble NewCat serà el preludi de la commemoració del 50è aniversari de la mort del ‘príncep dels poetes’, Josep Carner, prevista per a 2020. Liderada pel pianista i compositor Joan Díaz, NewCat es farà acompanyar d’un estol de veus solistes com Carles Belda, Gemma Abrié, Marc Parrot, Gemma Humet i Joana Gomila, i la col·laboració de l’actriu Clara Segura i el poeta Josep Pedrals per adaptar els poemes de Carner.

Duet Molina & Diaz 
Revisitar les melodies de la tradició catalana és la idea que ha empès a unir esforços a dos dels artistes més inquiets de l’escena catalana, que compten amb trajectòries dilatades i reconegudes: la música tradicional i popular en el cas de Jordi Molina, i el jazz en el de Joan Díaz. El tenora i compositor Molina ha signat fins ara dos discos com a solista, Retrat en groc (ADEP, 2018) i Matèria del temps (DiscMedi, 2016), mentre que Díaz va gravar com a pianista solista Benestar/Peaceful (DiscMedi, 2010).

Germà Negre
Set banyolins que fan dels directes una autèntica revetlla portant allà on van l’essència d’una festa major. La fórmula és una selecció d’adaptacions de cançons tradicionals, amb arranjaments propis i un aire festiu ballable. Molt de porc i poca salsitxa (Halley Records, 2018) és el segon disc i compta amb la participació de Buhos, Roba EstesaGossosHelena Casas (exPomada) i la Cobla Bisbal Jove. En el concert de la Fira els acompanyarà el bestiari festiu de Banyoles.
 

Germà Negre Foto: Arxiu Grup


Maria Mazzota 
La cantant Maria Mazzotta és originària de Salento, el ‘taló’ de la península Itàlica, on es canta la pizzica i on conviuen comunitats de parla grega i albanesa. De tot aquest substrat cultural beu una artista vinculada durant anys a una de les formacions emblemàtiques del folk del sud d’Itàlia: el Canzoniere Grecanico Salentino. A la Fira Mediterrània, acompanyada de l’acordionista Bruno Galeone, estrenarà nou disc, Amoreamaro, on fa lluir una veu temperamental en un repertori on no hi manca la pizzica –el ball frenètic que s’interpretava amb finalitats terapèutiques– ni els stornelli, els cants tradicionals i satírics amb què les classes humils s’han esplaiat davant les injustícies.

Arnau Obiols
Tost és un projecte en què el compositor i baterista Arnau Obiols canta les cançons que ha après de les padrines del Pirineu i de la recerca duta a terme pels territoris d’alta muntanya. En aquest solo, un ritu íntim i personal, toca la bateria i altres instruments de percussió, barrejats amb sons electrònics, en un art nou i primitiu, alhora que transporta els oients al Pirineu ancestral. Al percussionista se l’ha pogut veure també recentment amb el ballarí Magí Serra, en la presentació de la 28a edició del festival Dansàneu 2019.
 

Arnau Obiols Foto: Pepe Camps


Viguela & "Apa" i Eduard Navarro
Aquests artistes dedicats a la divulgació i la interpretació de la cultura tradicional es trobaran a l’escenari de Manresa. Des de València, el cantaor d’estil Josep Aparicio ‘Apa’, acompanyat del virtuós multiinstrumentista Eduard Navarro, que toca la bandúrria, el llaüt, la dolçaina i diferents vents i que també ha estat músic d’Urbàlia Rurana o L’Ham de Foc. I, de l’altra, hi haurà el grup toledà Vigüela. El resultat serà un diàleg entre tots ells, amb estils tradicionals per al ball i cants melismàtics com a fil conductor.

Cartell Fira Mediterrània Manresa 2019

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Fira Mediterrània, Manresa, festival, Gaizca Project, Maria Mazzota, Arnau Obiols, Clàudia Cabero, Criatures, Duet Molina & Díaz, Feliu Ventura, Germà Negre, Heura Gaya, Marala Trio, Obeses, Tarta Relena, FMediterrània, festivals

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.